Zwitserse pop-up gallery verrast treinreizigers

Treinreizigers kunnen er op Utrecht Centraal niet omheen: het station staat tot en met zondag 15 oktober in het teken van ‘Schilderachtig Zwitserland’. De opvallende pop-up gallery presenteert 32 foto’s, die in verschillende jaargetijden in Zwitserland zijn gemaakt door vier Instagram-fotografen.

Bezoekers waarderen het werk met offline likes en shares, terwijl twee beeldend kunstenaars schilderijen maken van de foto’s. Om het uur zorgen alphoornspelers voor een typisch Zwitsers geluid.

‘Liken’ en ‘sharen’, maar dan offline

‘Met onze pop-up gallery brengen wij het online werk van vier succesvolle Nederlandse en Belgische Instagram-fotografen naar een offline omgeving,’ aldus Yves Luetolf, directeur van Zwitserland Toerisme Benelux. ‘Zij hebben het afgelopen jaar, ieder in een ander seizoen, fotoreportages gemaakt in Zwitserland. Wij laten de 32 mooiste foto’s van 12 tot en met 15 oktober zien in een fysieke tentoonstelling. Bezoekers volgen een door de fotografen ingesproken audiotour, waarderen hun favoriete foto’s met een offline like en sharen deze door ansichtkaarten van de foto’s per post te versturen naar vrienden of familie. Dat is zelfs kosteloos, wanneer ze de kaart in de brievenbus van de pop-up gallery stoppen. Bovendien maken deelnemers aan de prijsvraag kans om een reis door Zwitserland te winnen, langs de plekken waar de fotografen zijn geweest.’

 

 

Natuurliefhebbers met miljoenenbereik

Voor het project is Zwitserland Toerisme samenwerkingen aangegaan met twee Nederlandse en twee Belgische Instagram-fotografen, die in totaal ruim 1,2 miljoen volgers hebben op het socialmediaplatform. Daarnaast hebben de vier een voorkeur voor natuur- en landschapsfotografie. De Belg Johan Lolos (@LeBackpacker) bezocht de regio Graubünden in de winter, terwijl de Nederlander Eelco Roos (@Croyable) in het voorjaar afreisde naar het Berner Oberland. De Vlaming Michiel Pieters (@MichielPieters) ging in de zomer naar het Italiaanstalige Ticino en Claire Droppert (@ClaireOnline) ontdekte de herfst in de regio Luzern Vierwoudstedenmeer.

Schilderachtig Zwitserland

Om te laten zien dat Zwitserland in alle jaargetijden letterlijk schilderachtig is, maken beeldend kunstenaars Sophie Bekkering en Hjalmar Riemersma gedurende de tentoonstelling schilderijen van de foto’s op het centrale platform. Beide Arnhemse kunstenaars hebben veel ervaring in het schilderen van Zwitserse landschappen en reizen geregeld af naar de bergen om er in alle rust te kunnen werken. ‘Een uitdaging om de concentratie te vinden op dit drukke station!’ aldus Bekkering. ‘Via de foto verplaats ik me naar Zwitserland. Schilderen is een proces van kijken en beleven dat tijd nodig heeft. De kracht van de natuur in de Zwitserse Alpen vind ik heel inspirerend en geeft mij rust. Dit project sprak me dus meteen aan. Het tijdloze karakter van een landschapsschilderij wordt tegenover de snelle, digitale beeldcultuur gezet.’

 

 

Utrecht Centraal: poort naar Zwitserland

Het NS-station Utrecht Centraal is niet voor niets gekozen als locatie van de pop-up gallery. Het vormt een belangrijke toegangspoort voor treinreizen naar Zwitserland. Dagelijks vertrekt hier de ICE International, die reizigers rechtstreeks, in iets meer dan 6 uur, naar het Noord-Zwitserse Basel brengt. Dankzij het uitgebreide openbaarvervoersnet van Zwitserland kunnen vakantiegangers vervolgens naar alle uithoeken van het land reizen. Met een Swiss Travel Pass maken buitenlandse gasten onbeperkt gebruik van de talloze trein-, bus- en bootverbindingen. Daarnaast biedt deze pas gratis toegang tot ongeveer 500 musea en korting bij veel bergbanen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.