Grootste getijdenverschillen van Europa in Bretagne

Wanneer de aarde, de maan en de zon op één lijn staan zijn in Bretagne spectaculaire getijdenverschillen te bewonderen. In de Baai van de Mont Saint-Michel zijn deze getijdenverschillen de grootste van heel Europa. Met een coëfficiënt van meer dan 100 is het in Saint-Malo van december tot maart gegarandeerd spektakel!

Decor van spectaculaire getijden

De geografische ligging van Saint-Malo, gelegen in de Baai van de Mont Saint-Michel, maakt het tot het theater van de grootste getijdenverschillen van Europa. Zodra het getijde-coëfficient hoger is dan 90 spreken we van grandes marées, oftewel springtij. Het verschil tussen hoog- en laagwater kan dan oplopen tot meer dan 14 meter. Het meest spectaculaire zicht op de getijden heb je langs de dijk van Sillon en van Rochebonne. Bij vloed is de impact van de golven op de stenen hier uitzonderlijk, zeker als er een stevige noordwestelijke wind waait.

 

 

Bij laagwater onthult de zee haar schatten, zowel in het zand als tussen de rotsen: krabbetjes, garnalen, mosselen! De talrijke gezinnen en andere liefhebbers hebben een uur de tijd om hun emmers te vullen voor het water weer begint te stijgen.

 

 

Zeewierparadijs

Naast Saint-Malo zijn er ook vele andere plekken in Bretagne waar van dit fenomeen kan worden genoten. De grote getijdenverschillen geven toegang tot gebieden langs de kust, die normaal gesproken niet te voet bereikbaar zijn, zoals de Baai van Saint-Brieuc en haar natuurreservaat. Ook de kust bij Roscoff is tijdens springtij een bezoek waard. In dit uitgestrekte gebied is veel zeewier te vinden, dat handmatig wordt geoogst voor toepassingen in cosmetica, landbouw of voeding.

Grande maree

Bij laagwater naar de eilanden

Bretagne wordt omringd door niet minder dan 300 eilanden. Veel van deze eilanden zijn met het land verbonden door wegen die alleen bij laagwater worden blootgelegd. Het eiland Callot in de Baai van Morlaix, Berder in de Golf van Morbihan of La Comtesse in Saint-Quai-Portrieux zijn enkele voorbeelden van deze kleine eilanden die alleen te bezoeken zijn als de zee zich terugtrekt.

Data van de eerstvolgende Grandes marées

4-6 december 2017 (maximale coëfficiënt 107)
2-4 januari 2018 (maximale coëfficiënt 107)
1-3 februari 2018 (maximale coëfficiënt 109)
2-4 maart 2018 (maximale coëfficiënt 110)
31 maart – 2 april 2018 (maximale coëfficiënt 105)

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.