Toch naar school tijdens lerarenstaking met gratis entree voor het Zuiderzeemuseum

Leraren in het basisonderwijs leggen op donderdag 5 oktober het werk neer, waardoor veel kinderen in Nederland die dag niet naar school kunnen. Het Zuiderzeemuseum biedt ze de mogelijkheid om deze dag toch nog het nodige te leren én een leuke tijd hebben. In het Schooltje van Kollum worden afwisselend schoonschrijf- en aardrijkskundelessen gegeven.

Daarnaast zijn er extra kinderactiviteiten, waaronder klompbootjes maken en zijn de Verkleedkist en het Doe-het-zelf paviljoen open. Om (groot)ouders tijdens deze stakingsdag niet op kosten te jagen, krijgen kinderen op 5 oktober gratis entree tot het museum.

 

 

Je kunt zó veel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum, dat een dag eigenlijk veel te kort is. Zie, hoor, voel, proef en ruik in het buitenmuseum het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Her en der kom je speelgoed tegen, zoals hoepels en stokpaardjes. Ook is er een pleintje met allerlei spellen, zoals een kegelbaan en tollenbak. Met een speurtocht kunnen kinderen actief kennis maken met ‘het verleden’, ze mogen zich verkleden in Volendammer of Marker klederdracht en gaan in het Doe-het-zelf paviljoen creatief aan de slag met allerlei ambachtelijke materialen.

De klas uit 1930

Begin vorige eeuw ging het er heel anders aan toe op school dan nu. Kinderen kunnen dit zelf ervaren door plaats te nemen in de schoolbankjes in een klaslokaal uit 1930, in het Schooltje van Kollum. Bij de schrijfles leren ze dat je toen een kroontjespen en inkt gebruikte voor de schrijfles, helemaal nog niet zo makkelijk… In de aardrijkskundeles ontdekken kinderen onder meer hoe Nederland er vroeger zonder Afsluitdijk nog uitzag. Spelenderwijs ondervinden ze dat de manier van lesgeven in de loop der jaren flink is veranderd.

 

 

Kinderen kunnen het Zuiderzeemuseum op donderdag 5 oktober 2017 gratis bezoeken. Ook de lesjes in de school zijn gratis bij te wonen. Voor het maken van een klompbootje en de speurtocht wordt een kleine vergoeding gevraagd. De entreeprijs per volwassene is € 16,-, maar de Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart worden ook geaccepteerd.

Ontvang tips voor reizen met kinderen

Ontdek elke dag een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen in je inbox. (en we sturen geen spam)

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 5 in.

Comments are closed.