Stoom afblazen tijdens Stoomweekend

Op zaterdag 16 en zondag 17 september vindt het Stoomweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ontdek van alles over stooktechnieken en stoommachines, vaar mee op een stoomsleepboot en gun je (klein)kinderen een ritje in een ministoomtrein.

Bovendien komt de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland van de Museumstoomtram in Hoorn naar het buitenmuseum. Tijdens dit weekend dompel je jezelf onder in het ambacht van de stoker, die ten tijde van de Zuiderzee, in de stoomwasserij werkte. Bekijk hier voor een impressie van het ambacht. Iedereen met de achternaam Sto(o)ker ontvangt tijdens het Stoomweekend gratis toegang tot het museum.

In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzeeambachten. Eén weekend per maand staat er een ander ambacht centraal, op 16 en 17 september het stoom stoken.

Oudste rijdende stoomlocomotief

Na ruim tien jaar restauratiewerkzaamheden door medewerkers van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland te bewonderen in het buitenmuseum. Neem een kijkje van buiten én van binnen. Kinderen kunnen ontdekken hoe stoom ontstaat, als ze zelf aan de slag gaan met kleine stoommachientjes. Ook kunnen ze een rondje meerijden met de mini-stoomtrein.

 

 

In de stookkamer van de stoomwasserij vertelt de stoker over zijn werkzaamheden en in de droogschuur ernaast kun je zien hoe kleine stoommachines werden gebouwd. Natuurlijk wordt hier een aantal keer per dag ook stoom afgeblazen. Meevaren kan dit weekend op een stoomsleepboot. Een echte stoomwals van het Nederlands Stoommuseum uit Medemblik is van dichtbij te bekijken, er draaien diverse stationaire motoren bij de stadsmuur en in het filmhuis draait een film over stoommachines.

Gratis toegang met achternaam Sto(o)ker

Tijdens het Stoomweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Sto(o)ker uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ‘roots’ van het ambacht van de stoker. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 16 en 17 september gratis toegang tot het museum.

 

 

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

 

 

Ontvang tips voor reizen met kinderen

Ontdek elke dag een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen in je inbox. (en we sturen geen spam)

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 5 in.

Comments are closed.