Het wordt een heerlijke herfst, te voet door mooi Duitsland

De Duitse grensstreek met de spannende naam ‘Geheim over de Grens’ is te bijzonder om snel met de auto te doorkruisen. Dan ontgaat je al snel wat: een oeroud verstopt klooster, een kasteel aan een landweggetje, kilometers heide en bossen, gezellige heuvels, de oevers van een grillige rivier.

Als wandelaar met herfstvakantie mag je alles van dichtbij meemaken. Of zoals een beroemde Duitser (namelijk Goethe) het kernachtig zei: “Alleen waar je te voet was, ben je ook werkelijk geweest.”

Wilde paarden en lonkende landschappen

Natuurpark Hohe Mark – Westmünsterland heeft het allemaal: zo’n 2.000 kilometer wandelpaden door betoverende natuur, af en toe een oud stadje. Je waant je in een oud prentenboek met idyllische vergezichten. Donkere bossen, veengebieden, heidevelden, meren en vennen, het smalle riviertje de Lippe. Vlakbij Dülmen graast een kudde wilde paarden, uniek in West-Europa. Tip voor een makkelijk, ‘drempelvrij’ rondje met onderweg 10 ‘doe-stations’: de vlakke route door de bossen van de Üfter Mark. Ook voor rolstoelers en kinderwagens dus.

Ontdek de Baumberge

De Ludgerusweg heeft óók een religieus thema: de heilige Ludgerus, geboren in de 8e eeuw bij Utrecht. Je merkt het ook, al wandelend. Bij Tilbeck staat het eeuwenoude kloostercomplex Stift, in Billerbeck kun je de domkerk nauwelijks missen. Hier en daar een kapel of een versierd kruisbeeld langs de kant. Maar de échte reden om de Baumberger Ludgerusweg te lopen, is toch stiekem alles wat het glooiende Münsterland zo aantrekkelijk maakt. Het dal van de Berkel, de rust, de uitzichten.

Geschiedenislesje in het Teutoburger Wald

Waar ooit koeriers en postbodes te paard galoppeerden – ook de wereldberoemde die in 1648 de Vrede van Westfalen mocht aankondigen – liggen nu fantastische wandeltochten op je te wachten. Historische grond dus. En je ziet nog eens wat, tussen Münster en Osnabrück. De vriendelijke toppen van het Tecklenburger Land bijvoorbeeld, de uitlopers van het ruige Teutoburger Wald, de lagere delen van het groene Münsterland, dat niet voor niks de bijnaam ‘Parklandschaft’ kreeg. Nu we toch in de buurt zijn – hier beginnen een aantal topwandelingen met wandelkeurmerk: het befaamde langeafstandswandelpad Hermannsweg en de avontuurlijke Teutoschleifen, korte rondwandelingen (6,5 – 13 km).

Geschiedenis in steen in het Geopark TERRA.vita

Het ontstaan van de aarde, de ontwikkeling van het leven op onze planeet. Je wandelt gewoon langs de bewijzen, hoe het allemaal gegaan is. Indrukwekkende fossielen, duizelingwekkende rotspartijen, voormalige zeebodem, maar dan hebben we het over miljoenen jaren geleden. Bij de UNESCO besloten ze dat deze unieke streek de beschermde status van een ‘Global Geopark’ waard was.

 

 

TERRA.vita ligt in het Osnabrücker Land. Op de 150 km naar Meppen (Emsland) kom je ze regelmatig tegen: stokoude megalietgraven op de Hünenweg. Sinds deze zomer vind je hem nog makkelijker, dankzij de verbeterde bewegwijzering. Diep in de oude eikenbossen stuit je soms ineens op granietlagen met een 150 miljoen jaar oud verhaal. Ooit – in het tijdperk Jura – lag dit deel van Europa pal aan de kust en was regelmatig helemaal overstroomd.

Originele wandeldagen in het Emsland

Al heel lang geleden besloten mensen dat het hier goed wonen was. Je merkt het aan de talrijke buitenhuizen en kastelen, meestal in een schitterende omgeving. Neem het landgoed rond waterslot Gut Stovern. Probeer het sympathieke rondje ‘Rund um den Stoverner Wald’ en je wandelt zo de velden en bossen van de kasteelheer in. Leuk voor kinderen: het ‘Walderlebnispfad’, met onder andere een brug met kijkraampjes om het leven in de beek onder je te bespieden. Ietsje later schoenen uit voor het speelse Blotevoetenpad, over verschillende natuurlijke ondergronden.

Pelgrims achterna in Naturpark Hümmling

Een juweeltje van een natuurgebied, bijna bij toeval ontdekt door passerende pelgrims. Nu een langeafstandswandeling van 92 km, goed voor dagtochtjes met moeras, heide, stille waterpartijen, stukjes bos. Enorme zwerfkeien wijzen de weg op de Hümmlinger Pilgerweg, met soms een gave spreuk voor wandelaars om eens goed over na te denken. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan pronkkasteel Schloss Clemenswerth in Sögel. Zeker zo speciaal: de Weidenkirche in Börger, waar dikke takken sinds een tijdje langzaam naar elkaar toe groeien, als een natuurlijk booggewelf boven de kerkgangers.

Grafschaft Bentheim – prachtig boerenland, al sinds de bronstijd

Het hele wandelnetwerk ‘Grafschafter Spurensuche’ bewandelen, dat is misschien iets voor de zomervakanties van de komende 10 jaar. Twee hoogtepunten voor deze herfst?

 

 

De route ‘Auf den Spuren der Bronzezeit ‘(25 km) bij Uelsen. Hier staat ook de historische boerderij uit de bronstijd, archeologisch verantwoord nagebouwd en bewoond door Bentheimers van nu. Het ‘spel’ meespelen mag! Alle archeologen overal ter wereld weten dat hier al sinds de steentijd ambachtelijk vakwerk gemaakt werd: de gouden beker die hier in 1840 werd gevonden is het oudste gouden serviesstuk van heel Europa.
Op de 17 km lange route ‘Auf den Spuren des Bentheimer Landschafes’ door recreatiegebied Lohner Sand in Wietmarschen verken je het woongebied van het zeldzame schapenras het Bentheimer Landschaf.

Meer wandelinspiratie vind je op www.geheimoverdegrens.nl

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.