10 tips om meer uit je reis naar Centraal-Amerika te halen

Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Stuk voor stuk landen die je onderling uitstekend combineert. Voor een strandvakantie, cultuurtrip of rondreis. 10 top tips om meer uit je reis naar Centraal-Amerika te halen.

1 – Stel je eigen route samen

Niets leukers dan je eigen route door Centraal-Amerika samenstellen. Kies uit de mooiste plekken in Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama en combineer twee of meer landen met elkaar. Voor een fijne mix van eeuwenoude bezienswaardigheden, unieke natuur, wellness en de mooiste koloniale steden. Zo is er de Koloniale en Vulkanen route die je meeneemt van Antigua in Guatemala naar Panama in de sporen van de oude Camino Real, ooit aangelegd door de Spanjaarden.

 

 

2 – Plan je reis goed

Dankzij een steeds groter aanbod aan low cost vluchten en interregionale buslijnen in Centraal-Amerika, reis je eenvoudig van land naar land. In 2 tot 4 weken kun je al 3 landen aan doen. Start bijvoorbeeld in Costa Rica en combineer dit prachtige land met Nicaragua en Panama. Of reis van Guatemala naar Belize en Honduras om te vertrekken vanuit El Salvador. Bespaar tijd door te kiezen voor directe vluchten en profiteer van goede vliegverbindingen en van het feit dat alle landen voor Europese reizigers visumvrij zijn.

3- Go with the flow!

Georganiseerd op reis kan en er zijn bekende routes om van tevoren uit te kiezen, maar beter: go with the flow en regel activiteiten en excursies ter plaatse. Ga mee met wat er op je pad komt! Lokale touroperators bieden vervoer en talloze activiteiten, van gegidste routes, begeleide tours naar archeologische sites of beschermde natuurgebieden tot kennismaken met locals en kookworkshops.

4 – Doe inspiratie op

Bezoek de website van VisitCentroamerica dat het toerisme naar Centraal-Amerika promoot en check hun social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Youtube. Een inspiratiebron met reisinformatie, ideeën voor rondreizen en tips van andere reizigers.

5 – Zie de highlights van Centraal-Amerika

Verdiep je in de highlights die je zeker als first timer in Centraal-Amerika niet mag missen. Denk aan de magische Blue Hole van San Pedro in Belize; Parque Tikal, natuurreservaat Semuc Champey en de stad Antigua in Guatemala; de stad Granada in Nicaragua; de stranden van Roatan in Honduras en Suchitoto en de havenstad La Libertad in El Salvador. In het zuiden zijn er de stranden van Tamarindo en Puerto Viejo in Costa Rica; en het verbluffende landschap van Casco Viejo en Bocas del Toro in Panama.

6- Kies een passende accommodatie

Bungalows in hartje jungle, first class beach resorts, charmante boutique hotels in de mooiste koloniale huizen en exclusieve hotels voor de wittebroodsweken. Centraal-Amerika heeft het allemaal. Enkele (high-end) tips: Casa Ventanas hotel (Belize), El Convento (Guatemala), Las Flores (El Salvador), Grand Roatan Caribbean Resort (Honduras), Guacalito de la Isla (Nicaragua), Villa Cielomar (Costa Rica) en JW Marriott Panama Golf & Beach Resort (Panama).

7 – Bezoek UNESCO werelderfgoed

Wist je dat Centraal-Amerika maar liefst 18 UNESCO werelderfgoedsites heeft? Archeologische vindplaatsen, natuurreservaten, koloniale steden en zelfs forten in het hart van het Caribisch gebied. Om te bezoeken: het natuurreservaat Belize Reef (Belize), Parque Tikal nationaal park (Guatemala), de kathedraal in Léon (Nicaragua), het Maya-dorp Joya de Cerén (El Salvador) en Mayastad Copán (Honduras).

8 – Mix cultuur met een strandvakantie

Kies uit verbluffende kusten aan de Caribische Zee en die van de Atlantische- en Stille Oceaan, elk met een eigen karakter. De Caribische kust heeft de bekende, paradijselijke stranden met turkooisblauw water en poederwitte zandstranden, de Atlantische kust is wat ruiger, vulkanisch en trakteert op hogere golven, perfect om te surfen! Denk aan La Libertad, Punta Roca of Playa el Zunco in El Salvador.

 

 

9- Proef de lokale keuken

De smaken van Centraal-Amerika zijn een interessante mengelmoes van de inheemse, oorspronkelijke keuken en ingrediënten uit Spanje en Afrika. Proef producten met mais als basis zoals nacatamales, tamales, atoles en chichas. Naast typische gerechten zoals baleadas, tortilla’s uit Honduras en het nationale gerecht van Costa Rica, Gallo pinto dat bestaat uit bonen en rijst, moet je ook zeker de green plantain ceviche proberen en salades met palmharten. Mis uiteraard ook niet de beste koffie in onder meer Costa Rica en Nicaragua.

10 – Shop op ambachtelijke streekmarkten

Tijdens een reis naar Centraal-Amerika mag een bezoek aan de authentieke streekmarkten niet ontbreken. Om de mooiste, handgemaakte souvenirs te kopen en de pure, lokale keuken te ontdekken bij stalletjes. Op de agenda: de markt van Chichicastenango in Guatemala, Masaya in Nicaragua en San Felipe in Panama.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.