Feestelijk jubileum 25 jarig bestaan Flessenscheepjes Museum

Van vrijdag 4 tot en met 6 augustus is het feest! Het Flessenscheepjes Museum bestaat 25 jaar en om dit te vieren wordt er een feestelijk jubileumweekend georganiseerd in het museum zelf, maar ook in het Zuiderzeemuseum. Tijdens dit weekend wordt een miniatuur van een schip uit de collectie van het Zuiderzeemuseum onthuld, bezoek je een kraam over het Flessenscheepjes Museum en maak je daarnaast een bijzondere vaartocht tussen de twee musea.

SUBTITEL

Al maanden is er door leden van Welkom aan Boord, de Nederlandse Vereniging van Flessenscheepjesbouwers en -verzamelaars gewerkt aan een miniatuur van de blazer TX11 uit de varende collectie van het Zuiderzeemuseum. Op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.00 uur wordt in het buitenmuseum verder gewerkt aan de realisatie van de fles. De echte TX11 ligt dichtbij aangemeerd, zodat de miniatuurversie in de fles goed vergeleken kan worden met het origineel. In de Marker haven is een kraam te bezoeken waar je van alles over het Flessenscheepjes Museum kunt ontdekken. Daarbij maak je dit weekend een vaartocht met een bijzondere vaarroute. Om 14.00, 14.45 of 15.30 uur vertrekt een gratis boottocht naar het Flessenscheepjes Museum. De opstapplek van de boot is naast de Compagniesbrug in Enkhuizen. Deze boot brengt je via de Oosterhaven, door de waterkering uit 1361 onder het Flessenscheepjes Museum door, naar de aanmeerplaats aan de Zuiderhavendijk. Per vaartocht is er plek voor 12 personen.

 

 

Het Flessenscheepjes Museum is een niet-gesubsidieerde instelling en is gevestigd in het ‘Spuihuisje’ in Enkhuizen, een sluiswachtershuisje uit het begin van de 17e eeuw. Het ‘Spuihuisje’ is gebouwd over een houten waterkering in de Westfriese Omringdijk, nadat in de 14e eeuw de eerste binnenhaven in Enkhuizen werd gegraven.

 

 

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.