Hotspot in Jordanië: Jerash

Op een uurtje rijden ten noorden van Amman ligt Rome away from Rome: Jerash. De overblijfselen van deze Romeinse stad, in die tijd bekend als Gerasa, zijn nog in uitstekende staat. In deze prachtige omgeving vindt jaarlijks het Jerash Festival plaats, waarbij artiesten van over de hele wereld hun kunsten tonen. En dit jaar is Jerash eveneens het decor van een concert van de wereldberoemde Italiaanse zanger Andrea Bocelli.

Lesje geschiedenis

Jerash werd gesticht in de tijd van Alexander de Grote, in de vierde eeuw voor Christus. Onder invloed van de Romeinen bloeide de stad op en maakte zij deel uit van de Decapolis, een federatie van tien Romeinse steden waar ook Amman en Damascus toe behoorden. In deze periode werd er fanatiek gebouwd: de hoofdstraat met zuilen, tempels, badhuizen, theaters, het forum, fonteinen en stadsmuren. In de loop der tijd verzwakte de Romeinse macht, kwam de islam op en verminderde het inwonersaantal van Gerasa. In de 8e eeuw werd de stad na een aardbeving helemaal verlaten en verborgen onder de aarde. In 1806 ontdekte een Duitse reiziger de overblijfselen, in 1925 zijn de opgravingen begonnen. Maar dat werk is nog lang niet klaar: hoogstwaarschijnlijk ligt er nog veel onder het zand verborgen.

 

 

Vandaag de dag is Jerash een absoluut archeologisch hoogtepunt in Jordanië en is het goed te doen als dagtrip vanuit Amman. De triomfboog van keizer Hadrianus die in 129 een bezoek bracht aan de stad is nog altijd te bewonderen. Loop langs de paardenrenbaan waar ooit plaats was voor 15.000 bezoekers en struin over de Cardo maximus, de hoofdweg met zuilengalerijen aan weerszijden. Neem een kijkje op het ovale forum en bij de restanten van de Zeustempel en het Romeins theater. Beeld je in dat de tempel van Artemis ooit 160 bij 120 meter is geweest en sla ook zeker het archeologisch museum niet over!

Jerash Festival

Elk jaar is Jerash twee weken lang het decor van het Jerash Festival, een festival vol met muziek, dans, poëzie, ambacht en theatervoorstellingen. Op zwoele zomeravonden onder de Jordaanse sterrenhemel bezoek je de mooiste voorstellingen van zowel lokale als internationale artiesten. Koningin Nour heeft het festival in 1981 opgericht, 36 jaar later is het nog altijd het culturele hoogtepunt van het jaar. Dit jaar vindt het festival plaats van 20 juli t/m 5 augustus.

 

 

Op 18 september vindt er een wel heel bijzonder concert plaats: de wereldberoemde Italiaanse tenor Andrea Bocelli komt naar Jerash! Stel je voor: de prachtige stem van Bocelli tegen de achtergrond van het eeuwenoude ovale forum. Dat is toch pure magie? Koop hier je tickets.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.