Spekbakkentreffen in het Zuiderzeemuseum

Spekbakken (authentieke vissermanschepen) uit Hoorn en Urk treffen elkaar op zaterdag 24 juni op een mooie historische locatie, namelijk de Marker haven van het buitenmuseum. Voor het vierde jaar op rij wordt hier een gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd.

In de ochtend wordt aan de hand van de windkracht en de windrichting het te varen parcours bepaald. Om 12.00 uur gaan de schepen van start en strijden ze met de elementen van het IJsselmeer en ook met elkaar. Na de wedstrijd keren de schepen rond 14.30 uur terug naar de Marker haven en vindt er om 15.30 uur een prijsuitreiking plaats.

 

 

Oorspronkelijk is de spekbak een scheldnaam voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissersmannen een armzalig alternatief waren voor de elegante houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en vaak voorzien van een kajuit. Hoewel de schepen daardoor afweken van het origineel, werden de schepen op deze manier wel behouden. Vandaag de dag komen de spekbakken vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken:​ De Hoornse Schouw en Stichting Historische Westhaven Urk.

 

 

Zowel De Hoornse Schouw als Stichting Historische Westhaven Urk organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Hoorn komt dan op bezoek in Urk en andersom. Dit jaar wordt voor de vierde keer ‘halverwege’ een gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.