Trappen en struinen dwars door het Groene Hart

Lekker struinen of fietsen door de polder, smullen van streekproducten, overnachten in een boerderij en leuke dingen doen bij molens, streekmusea en hoeves: geniet volop in het Groene Hart! De fiets- en wandelroutes van Struinen en Vorsen leiden je langs de mooiste plekjes in deze groene oase.

de-hoef-landwinkel-de-lindenhorst-maarten-koch

Foto: Maarten Koch

Onderweg valt er van alles te doen, zien, ontdekken en proeven want bij de ‘struinpunten’ is er altijd iets te beleven en bij de ‘vorspunten’ leer je meer over de streek. Met meer dan vijftig wandel –en fietsroutes, variërend van de Smikkel-Bikkelroute en de Big Five fietsroute tot het Koekeloerenpad en de Smokkelwandelroute, is het nog lastig kiezen. Maar je kunt natuurlijk altijd meerdere dagen blijven en overnachten in bijvoorbeeld een hooiberghut!

Twaalf ambachten, dertien keer gelukkig

Nieuwsgierig wat hierachter schuilt? Deze fietstocht leid je langs ambachtsmensen die je graag hun vak laten zien. ‘Wij hebben net gezien hoe ze kaas maken en we gaan straks langs bij een meneer die manden vlecht. En daarna gaan ze kijken of ik een heks ben bij de Heksenwaag!’ vertelt Nienke opgewonden als haar ouders even uitpuffen op een terrasje. ‘Gelukkig staan die “oplaadpunten voor ouders” ook op de routebeschrijving’ voegt Nienke’s vader Rob toe. ‘Wat wij zo leuk vinden aan deze routes is dat er onderweg zoveel te doen is’, vult zijn vrouw Jenny aan. ‘Ik begreep dat er ruim 150 boerderijen, restaurants en musea zijn aangesloten. Keuze genoeg dus.’

 

 

Samen op avontuur in rampjaar 1672

Naast oude ambachten zijn er meer dan genoeg andere thema’s om uit te kiezen. Zo komt de geschiedenis tot leven met de Waterlinie Audiotour die net nieuw is. ‘Dat vinden opa en oma vast heel leuk om samen met jou te doen als je bij hen logeert!’ roept Rob enthousiast naar zijn dochter. Met deze spannende audiotour ga je mee op avontuur met boerenzoon Adriaan of boodschapper Henrick die allebei op zoek zijn naar prins Willem III tijdens de oorlog tegen de Fransen. Door de luisterplekken en activiteiten onderweg kun je je helemaal voorstellen hoe het was om te leven in dat rampjaar 1672.

KoeDoetips

Aan jong en oud is gedacht bij het samenstellen van de verschillende thematische fiets- en wandelroutes. Zo zijn er allerlei leuke kinderroutes met bijvoorbeeld KoeDoetips voor onderweg; knuffel eens een koe, maak je eigen ijsje, loop mee met de molenaar of knutsel een schilderijtje met wilde bloemen. En… vies worden mag, zeker op het Spetterspatterpad waar Lisa en Tim rondstruinen: ‘Kijk oma, ik heb allemaal modder op mijn benen!’ Wilma lacht: ‘Wij genieten van de prachtige natuur rondom de Reeuwijkse plassen, en onze kleinkinderen op hun eigen manier ook. Straks gaan we aan het einde van de route tot besluit lekker pannenkoeken eten.’

Even bijtanken met iets lekkers

Krijg jij ook zo’n trek van wandelen of fietsen in de buitenlucht? Ook daar is aan gedacht! ‘Wij doen de Smikkel-Bikkelroute’, vertelt Marianne Smeets. ‘Je komt op zulke leuke plekken en overal is wel iets te proeven. En we gaan ook nog in Woubrugge langs, om asperges te eten in de Aspergehof. Het witte goud uit het Groene Hart, geweldig toch. Morgen doen we de Terrasjesroute, de meeste terrasjes liggen aan het water en daar zijn we gek op. En we nemen zwemspullen mee zodat de kinderen een frisse duik kunnen nemen in de Reeuwijkse plassen.’ Elke wandel- en fietsroute voert je langs eet- en drinkgelegenheden en picknickplekken om even bij te tanken en uit te rusten. Op veel plekken kun je ook proeven van streekproducten zoals ijs, bier, kaas en fruit of bijvoorbeeld een picknickmand bestellen voor onderweg.

 

 

Ooit in een hooiberghut geslapen?

Voor wie wat verder weg woont en graag wil overnachten in het Groene Hart, is er voor elke smaak wat wils: gastvrije Bed&Breakfasts, sfeervolle hotels, eenvoudige boerencampings en luxe vakantiewoningen. ‘Er is hier zoveel te zien en te doen dat we een trekkershut geboekt hebben om wat langer te kunnen blijven’ vertelt Tiny Rijnestein enthousiast. ‘En ik zag tijdens onze fietstocht dat er ook op meerdere plekken hooiberghutten en groepsaccommodaties staan, een leuk idee voor ons volgende familieweekend!’

de-lek-bij-lopik-pim-steenbergen

Foto Pim Steenbergen

Handig om te weten

Zowel de fiets- als de wandelroutes kun je op meerdere manieren gebruiken. Alle routebeschrijvingen zijn te downloaden en uit te printen op struinenenvorsen.nl maar je kunt ook met je smartphone de QR-code van een route scannen en deze volgen aan de hand van de opgegeven GPS-coördinaten of de wandel- en fietsknooppunten. Op de site vind je nog veel meer tips voor overnachtingsmogelijkheden, eetgelegenheden en toeristische activiteiten op het platteland.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.