Duik in de Hanzetijd van de regio Niederrhein

Hanzesteden net over de grens in Duitsland, in de regio Niederrhein? Jazeker! Sinds kort maken de steden Emmerich am Rhein, Kalkar (inclusief Grieth), Wesel en Neuss zich onder de naam ‘Hanzesteden aan de Rijn’ sterk om de rijke geschiedenis van de Hanze weer nieuw leven in te blazen. Aan de hand van drie nieuwe arrangementen kunnen bezoekers de geschiedenis van de Duitse Hanzesteden van dichtbij beleven.

hanzetijd

De Hanzetijd was een van de meest succesvolle tijdperken op zowel economisch als cultureel gebied in de geschiedenis van diverse steden langs de IJssel en Rijn. Schepen voeren af en aan met onder meer wijn, specerijen, wol en granen. Vier Duitse Hanzesteden langs de Rijn in de regio Niederrhein bundelen hun krachten om de boeiende geschiedenis van de Hanzetijd hernieuwd onder de aandacht te brengen.

 

 

Cultuur opsnuiven

Indrukwekkende gebouwen zoals de Willibrordi-Dom in Wesel, de oude stadsmuur van Neuss en het historische raadhuis in Kalkar herinneren nog aan de bloeitijd van de scheepvaarthandel tijdens de Hanzetijd. “Aan de hand van de geschiedenis van de Hanzesteden kan op een leuke manier onze regio worden verkend”, vertelt Alexander Jordans, coördinator van het EU-project COSME, dat het initiatief ondersteunt. Hij vult aan: “We merken ook dat de Hanzesteden aan de Rijn op beurzen de aandacht van veel bezoekers trekken.”

Te voet, per fiets of per boot de Hanzesteden ontdekken

De geschiedenis van de Hanze kan sinds kort aan de hand van drie nieuwe arrangementen worden herbeleefd. Zo kunnen bezoekers tijdens de ‘Culinaire reis naar de Hanzetijd’ het stadje Neuss met zijn oude pakhuizen, traditionele molens en een van de grootste binnenhavens van Duitsland bekijken. Dit arrangement kost 46 euro per persoon, inclusief havenrondvaart, Hanzelunch en stadsrondleiding met proeverij. De meerdaagse ‘Ontdekkingsreis naar de Rijnlandse Hanzesteden’ voert bezoekers per bus naar alle vier Hanzesteden. Een gids in middeleeuwse kledij vertelt met veel humor over de bloeitijd van de Hanze.

 

 

De reis gaat onder meer langs de gezellige Rijnpromenade in Emmerich am Rhein en de St. Nicolai Kirche met haar negen retabels voorzien van prachtige houtsnedes. Dit alles is vanaf 199 euro per persoon te bewonderen, inclusief 2 overnachtingen, een driegangenmenu, Hanze-maaltijd en een rondleiding in de haven van Neuss. Tijdens de vijfdaagse ‘Culinaire ontdekkingsreis in de voetsporen van de Hanze’ kunnen de Hanzesteden op de fiets worden ontdekt. Een van de hoogtepunten: het met kinderkopjes geplaveide marktplein in Kalkar met zijn gotische raadhuis en aangrenzende trapgevelhuizen. Dit arrangement is verkrijgbaar vanaf 393 euro per persoon, inclusief vier hotelovernachtingen met ontbijt, een driegangenmenu, koffie met gebak, bagagevervoer, kaartmateriaal en entree voor het Rijnmuseum in Emmerich am Rhein.

Nederlandstalige flyer en website

De geschiedenis van de Hanzesteden in de regio Niederrhein met de bijbehorende arrangementen staan vermeld in de nieuwe Nederlandstalige flyer ‘Hanzesteden in de regio Niederrhein’. Deze is verkrijgbaar bij Niederrhein Tourismus via telefoonnummer +49021628179 03 of bij de toeristische informatiecentra in de deelnemende Hanzesteden. Meer Nederlandstalige informatie over de Hanzesteden is te lezen op de website. De arrangementen kunnen direct via de website van Niederrhein Tourismus worden geboekt.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.