Reizen door een culturele schatkamer van Turkije

Wie bereid is om verder te kijken dan de stereotiepe mooie stranden langs de west- en zuidkust van Turkije, vindt er een schat aan historische monumenten. Het land wordt gesierd door tastbare overblijfselen uit haar rijke geschiedenis en telt momenteel 16 noteringen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en 30 locaties die op de nominatielijst staan.

turkije

Om juist deze culturele en historische kant van de bestemming te belichten, schreef auteur en cultuurhistoricus Wolter Braamhorst twee inspirerende reisgidsen in opdracht van het Turkse Verkeersbureau. De boeken zijn bedoeld om reizigers aan te moedigen zelf in de voetsporen van Braamhorst te treden en met een huurauto zijn beschreven routes te volgen langs tal van bezienswaardigheden en natuurgebieden. De gratis reisgidsen deel I “Turkije: waar Europa begon…” en deel II “Turkije: de schatkamer van het noordwesten” kunnen via de contactpagina van www.welkominturkije.nl worden aangevraagd. Deel I kan ook digitaal worden gelezen.

 

 

Van Odyssee tot het eerste biertje ter wereld
Het eenzijdige beeld van Turkije als strandbestemming wordt in de culturele reisboeken bijgesteld en beschrijven bijzondere plekken als het oudste beeld ter wereld, de kerk waar Paulus preekte op weg naar Rome, het eerste biertje ter wereld werd getapt en Homerus werkte aan zijn dichtbundel Odyssee. In deel I ligt de focus op de oudste culturen die hun sporen in Turkije hebben nagelaten – waaronder de Romeinen en Ottomanen. In deel II wordt het noordwesten van Turkije onder de loep genomen waar bezienswaardigheden als hunebedden, antieke tempels, kastelen en natuurgebieden de interesse trekken.

Koningsgraven en antieke steden

Middels uitgestippelde reisroutes die op kaarten zijn weergegeven, neemt Braamhorst de lezer mee op zijn reizen. Het eerste traject loopt van Antiochië – het hedendaagse Hatay – naar Nemrut Daği, de berg met de befaamde grafheuvel van koning Antiochus Theos en zijn vele stenen sculpturen van goden en dieren.

In het volgende traject komen bezienswaardigheden als de koningsgraven uitgehouwen in de rotswanden van Amasya, het Sümela klooster op de Zigana berg en de ruïnes van de oude Hittitische hoofdstad Hattuşa aan bod.

Ook langs de populaire Egeïsche kust is het verleden zichtbaar. Plekken als Bodrum, het Bafa meer, Aphrodisias en Efeze liggen nabij bezienswaardigheden als het Mausoleum van Halicarnassus – een van de Zeven Oude Wereldwonderen, de tempels van Didymaion, het schitterende theater van Milete, het stadion van Aphrodisias waar ooit gladiatoren elkaar bevochten en Efeze, één van de best bewaarde antieke steden in Turkije, waaronder de top attractie de bibliotheek van Celsus.

 

 

Noordwest Turkije

De tweede reisgids neemt de lezer mee naar het noordwesten van Turkije en leidt hem rond door het verleden van Thracië en Gallipoli met plaatsen als Rumeli Feneri, Kiyiköy, Edirne en Enez. Bijna een eeuw lang was Edirne de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk met vele architectonische hoogtepunten waaronder de Selimiye Moskee. Op het schiereiland Gallipoli zijn veel overblijfselen te vinden die herinneren aan de Gallipoli Campagne veldtocht tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De reis langs de westelijke kustlijn geeft een fascinerend inzicht in antieke steden en mysterieuze eilanden. Prachtige Ottomaanse houten huizen vindt men nog in Zeytinbaği, andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Ulu moskee in Bursa met 192 kalligrafieën op houten panelen en uiteraard de ruïnes van Troje. Ook de ruïnes van het oude Assos – bekend vanwege de filosoof Aristoteles – zijn een bezoek zonder meer waard evenals het archeologisch hoogtepunt Pergamon met de tempel van Athene en het Asklepion.

De derde reis start in de kustplaats Izmir en voert de lezer dwars door het binnenland van West Turkije naar Iznik. Smyrna – zoals Izmir vroeger genoemd werd – was ooit het centrum van de wereldhandel waar nog steeds Nederlands erfgoed te zien is, waaronder een kerkje met grafstenen van Kapitein Cornelis Teves uit Akkrum en Guillaume Hoeting uit Rotterdam. Voor liefhebbers van bijzondere landschappen is het Kula vulkaanpark een aanrader: bizarre rotsformaties, prehistorische rotsschilderingen en rotsgraven.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.