Deense eilanden Møn en Nyord ontvangen officiële Dark Sky Park en Dark Sky Community van Scandinavië

De Deense eilanden Møn en Nyord, gelegen ten oosten van het eiland Seeland, ontvingen op vrijdag 17 maart jl. de status van eerste officiële International Dark Sky Park en International Dark Sky Community van Scandinavië. Met deze erkenning geeft de International Dark-Sky Association (IDA) aan dat de twee locaties een van ’s werelds beste plekken zijn om de sterrenhemel te bewonderen.

Fotograaf: Thomas Ix

De benoeming van het Dark Sky Park als Gold Tier is bovendien een extra beloning voor de inspanningen van Møn en Nyord om de nachtelijke hemel zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige uitstraling van licht.

 

 

In de zestien jaar dat de IDA als organisatie bestaat, zijn Møn en Nyord de eerste bestemmingen die tegelijkertijd de titels International Dark Sky Park en International Dark Sky Community mogen dragen. Hiermee belonen zij de lokale initiatieven op Møn en Nyord om de ‘lichtvervuiling’, vaak veroorzaakt door kunstmatige lichtbronnen, te minimaliseren en daarmee de nachthemel te beschermen. Met name het predicaat Dark Sky Community, gedefinieerd als een gemeenschap die uitzonderlijke inspanningen verricht om de sterrenhemel en de duisternis te bewaken, moet als voorbeeld dienen voor de omliggende gemeenten. Omdat de eilanden Møn en Nyord bekend staan als plekken waar in Denemarken de sterrenhemel het best te zien is, was het de gemeente Vordingborg die indertijd het certificaat Dark Sky Park bij IDA had aangevraagd.

Een van de lokale initiatieven is afkomstig van het kampeerterrein op Møns Klint, dichtbij de beroemde witte krijtrotsen. Al enkele jaren zetten de medewerkers van het Møns Klint Resort zich in om de bezoekers van het eiland het natuurfenomeen Dark Sky te laten beleven. Zo worden er bijzondere activiteiten georganiseerd met de donkere hemel als middelpunt, zoals Dark Sky-tochten voor mountainbikers, viswedstrijden onder de sterrenhemel en kunnen gezinnen mee op speciale Dark Sky-uitstapjes.

 

 

Knud Larsen, burgemeester van Møn en Nyord, is vol lof over de collectieve inspanningen die hebben geleid tot het behalen van deze certificaten:

“Met een groep lokale burgers en bedrijven hebben wij de afgelopen vier jaar hard gewerkt om het concept Dark Sky op Møn en Nyord zo goed mogelijk uit te rollen. Zo hebben wij intelligente verlichting geïnstalleerd, het Dark Sky concept bij een breder publiek onder de aandacht gebracht en unieke en bijzondere belevenissen aan onze bezoekers en de lokale gemeenschap aangeboden. Dit is dan ook een indrukwekkend inspanning geweest van de hele gemeenschap.”

Wereldwijd zijn er 44 Dark Sky Parks, waarvan er negen in Europa zijn gesitueerd. Dit concept is in het leven geroepen om de nachthemel en de daarbij behorende duisternis zoveel mogelijk te preserveren en om deze gebieden in te zetten voor waardevolle wetenschappelijke, educatieve en culturele onderzoeken. Hierdoor kunnen niet alleen hobby astronomen en andere sterrenliefhebbers genieten van een schitterende sterrenhemel, maar ook vakantiegangers.

Op dit moment zijn er 14 Dark Sky Communities met drie locaties in Europa. De officiële ceremonie en de uitreiking van de certificaten aan Møn en Nyord zullen in augustus plaatsvinden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.