Op Texel, het schapeneiland bij uitstek, is onlangs de lammerij van start gegaan en de komende tijd worden circa 17.000 lammetjes geboren. De ontroerende taferelen van deze geboortegolf zijn niet meer exclusief voor de Texelaars: ze zijn nu door iedereen live te volgen via de webcam in de stal bij de familie Witte van Schapenboerderij Texel.
De nieuwe VVV-directeur Frank Spooren was kort geleden voor het eerst aanwezig bij de geboorte van een lammetje. ,,Ik dacht altijd dat ik daar niet zoveel mee had. Maar zo’n geboorte is toch wel superbijzonder om mee te maken. Dat diertje staat binnen een paar minuten op zijn pootjes! Mijn vriendin en ik hebben aangeboden binnenkort een dagje te helpen bij de lammerij. Hopelijk is deze stage ook van nut voor de schapenboer’’, aldus Spooren.
Zesling
Tijdens de lammerij is het aanpoten voor de Texelse schapenboeren; behalve helpen bij de geboorten moeten ze om de paar uur de zwangere ooien controleren. Veel boeren slapen in deze periode dan ook in de stal. Er vinden regelmatig bijzonderheden plaats. Zo werd enkele dagen geleden op Texel een schapenzesling geboren.
Van tevoren is door een lokale dierenarts, die hierin is gespecialiseerd, een groot deel van de ooien gescand op het aantal lammetjes dat ze dragen. In het algemeen zijn dat er een, twee of drie. Door met dit aantal rekening te houden wat betreft de voeding, is de laatste jaren het aantal keizersneden op Texel spectaculair gedaald. Tegelijkertijd is zijn collega van de Texelse dierenartsenpraktijk al bijna even druk als de schapenboeren met het verlenen van hulp bij de talloze bevallingen.
Crèche
De lammetjes blijven hoogstens een paar dagen met hun moeder in de stal, want Texelse schapen kunnen er niet goed tegen om lang binnen te staan. Moeder en kind(eren) gaan dan ook zo snel mogelijk de wei in. Daar vormen de lammetjes samen al snel zogenaamde crèches en halen ze met z’n allen vrolijke capriolen uit, totdat ze moegespeeld bij hun moeder gaan ‘bijtanken’. Het is elke dag weer genieten van deze doorlopende voorstelling in de groene weiden van Texel!
Als een schaap meer dan twee lammetjes heeft gekregen, gaat het derde lammetje naar een schaap dat er maar één heeft, óf het wordt een ‘soggie’ en krijgt de fles. Een schattig gezicht, maar voor de boer heel veel werk. Gelukkig zijn er meestal wel Texelse gezinnen die het leuk vinden om zo’n soggie op te vangen. Wie zelf eens een soggie wil knuffelen en misschien wel de fles geven, kan terecht op Schapenboerderij Texel.
Lammetjestips:
Op Tweede Paasdag wordt op Texel de traditionele Lammetjeswandeltocht gehouden, die langs de duizenden lammetjes in het Hoge Berggebied voert.
De Lammetjesfietsroute beschrijft een 35 km lange tocht langs de schapen en lammetjes op het Oude Land van Texel en geeft uitleg over de eeuwenoude schapenhouderij op het eiland.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan