Curator Rudi Fuchs kiest voor abstracte kunst

Conversations between Generations is het thema van de 5e editie van ARTZUID, de tweejaarlijkse beeldenroute in Amsterdam Zuid, die van 19 mei tot en met 17 september 2017 plaatsvindt. De tentoonstelling wordt evenals in 2015 samengesteld door kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs.

ARTZUID

De curator kiest, net als 2 jaar geleden, voor een museale aanpak voor ARTZUID, dit keer met het accent op abstracte kunstwerken. Met monumentale, kleurrijke, abstracte ensembles wil Fuchs de bezoekers verdieping bieden en anders laten kijken naar de omgeving. De 4 maanden durende tentoonstelling is gratis toegankelijk voor het publiek en omvat een uitgebreide (educatieve) randprogrammering.

 

 

Abstractie als uitgangspunt

Het thema Conversations between Generations slaat een brug tussen verschillende generaties beeldhouwers die abstractie als uitgangspunt hebben gekozen voor hun werk. Volgens Fuchs is de abstractie de enige echte vernieuwing in de kunst van de 20ste eeuw. Met Nederlanders als Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld heeft Nederland aan de wieg gestaan van deze vernieuwing. ARTZUID wil laten zien hoe de abstractie heeft doorgewerkt in de beeldhouwkunst en sluit hiermee aan bij het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Volgens Fuchs heeft Nederland hele goede beeldhouwers voortgebracht die werken in deze traditie, maar internationaal minder aandacht hebben gehad dan ze verdienen. Daar wil hij verandering in brengen. In totaal zullen zo’n 60 monumentale beelden worden getoond van kunstenaars uit de naoorlogse periode, de generatie uit de jaren 70/80 en nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

 

 

Route uitgebreid

De jubileumeditie ARTZUID bestrijkt een groter gebied dan de eerdere tentoonstellingen. Het hart van de ruim 5 kilometer lange beeldenroute in Amsterdam Zuid vormt de As van Berlage: de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas; de route strekt zich in oostelijke richting uit naar de Churchilllaan en in zuidelijke richting naar de Zuidas en verder tot het Gelderlandplein. Het Museumplein zal met een spraakmakend beeld de aandacht vestigen op ARTZUID 2017.

Cintha van Heeswijck, initiatiefnemer en directeur van stichting Art Zuid, voert samen met gastcurator Rudi Fuchs de regie over de jubileumeditie van ARTZUID. “Het is een eer om opnieuw met Rudi Fuchs, de eminent grise uit de internationale tentoonstellingswereld, een kunsthistorisch interessante en voor het publiek aansprekende beeldenroute te realiseren. Door zijn kennis, expertise en bovenal enorme netwerk zijn we in staat een geweldige selectie kunstwerken te selecteren. ARTZUID 2017 zal de reputatie van Amsterdam als sculptuurstad eer aan doen.”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.