Bekijk de 10 Years of Thomas Eyck

“Ik ben fan van deze tentoonstelling” zo opende Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut, gisteren officieel de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck die vanaf heden tot en met 14 mei 2017 te zien is in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Ruim tweehonderd mensen waren aanwezig bij de opening die met grote belangstelling bezocht werd door speciale genodigden, design- en kunstliefhebbers, pers en vaste bezoekers van het museum. Bekijk hier de teaser van de 16 mm film die kunstenaars Lernert & Sander maakten voor de tentoonstelling.

van-den-langenberg-kunstwerk-van-eyk

Guus Beumer is fan van deze jubileumtentoonstelling omdat “het object wordt gevierd en tegelijkertijd volledig wordt becommentarieerd.’’ Hij beschouwt de tentoonstelling als ’’bijzonder liefdevol en dit heeft te maken met de jubilaris zelf die alles op liefdevolle wijze tot stand brengt. Soms is er sprake van een mini tentoonstelling binnen een tentoonstelling. Het presenteren van het object is daarmee een soort feest geworden.’’

 

 

Beumer haalde ook het lef van het museum aan om te investeren in een project met zoveel mensen en waarvoor Thomas Eyck de aanleiding vormt. ’’Het is bijna een Research & Development project op zich om zoveel kunstenaars, designers, architecten en ambachtsmensen bij elkaar te krijgen. Dit allemaal rondom de intrigerende persoon die Thomas volgens Beumer is: ’’Hij animeert, hij is een verzamelaar die de relatie tot gebruiker en maker bij elkaar brengt. Thomas is als het ware de propositie voor deze tentoonstelling.’’

 

 

Van den Langenberg

Het afgelopen jaar werden al previews vertoond van de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck op de Salone del Mobile in Milaan en op de Dutch Design Week in Eindhoven. Van den Langenberg weet de nieuwsgierigheid van de bezoeker op te wekken door de collectie van Thomas Eyck telkens vanuit een nieuwe invalshoek te belichten. Centraal staat de visie van het museum, van Van Langenberg en van Thomas Eyck om vooruit te kijken naar de toekomst van de Nederlandse vormgeving.

Van den Langenberg bezocht diverse werkplekken van ambachtsmensen en ontwerpers waar Thomas Eyck het afgelopen decennium mee samenwerkte en selecteerde tien objectseries. ’’Deze tien beschouw ik als exemplarisch voor Eycks werkwijze, waarbij een ontwerper en ambachtsman of -vrouw gezamenlijk optrekken in de ontwikkeling van een reeks objecten. Ze vertegenwoordigen zijn aandachtvolle manier van werken en verbinden.’’

Vervolgens zijn tien jonge kunstenaars, ontwerpers en architecten gekozen die in staat zijn een oprechte reflectie te geven op de t.e. collectie. Voor de huidige tentoonstelling ontwikkelden zij installaties waarin de iconische objecten een nieuwe context vinden. De bezoeker wordt uitgedaagd na te denken over de natuurlijke materialen, het ambachtswerk en de objecten die in een nieuwe dimensie geplaatst worden.

Thomas Eyck

Sinds 2007 stimuleert de Nederlandse uitgever en distributeur Thomas Eyck getalenteerde ontwerpers om voor zijn t.e. -collectie actuele gebruiks- en kunstvoorwerpen te maken in samenwerking met ambachtelijke bedrijven. Op eenzelfde wijze koppelt het Zuiderzee-museum jonge ontwerpers aan traditionele ambachten en investeert in de hedendaagse kruisbestuiving tussen beproefd vakmanschap en de creatieve industrie. Met de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck geeft het museum een reflectie op de visie van Thomas Eyck. Samen met hem en de curator kijken we vooruit naar de toekomst van de Nederlandse vormgeving

Jules van den Langenberg

Jules van den Langenberg studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en is actief als tentoonstellingsmaker en curator. Hij wordt gezien als innovator binnen de vormgevings- en kunstsector en staat erom bekend tentoonstellingen te creëren vanuit nieuwe presentatievormen. Het begrip ‘tentoonstelling’ krijgt hierdoor een andere dimensie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.