Vier de feestdagen in de warmte van de Algarve

Geen sneeuw en handschoenen, wel kerstmannen en -markten, lekker eten en knallende kurken op het strand. Ook in de Algarve worden de komende feestdagen uitbundig gevierd, alleen dan bij iets aangenamere temperaturen. Het mag dan 20 graden zijn, de Portugezen pakken flink uit met kerst en oud & nieuw en laten bezoekers graag meegenieten. Hoe je de feestdagen ook wil vieren, traditioneel of compleet over-the-top, de Algarve is er klaar voor.

chefs-kok-portugal-algarve

Het kerstverhaal

In het overwegend katholieke Portugal vind je tal van traditionele vieringen waarbij uiteraard het Bijbelse kerstverhaal de hoofdrol speelt. In diverse steden wordt dit verhaal in beeld gebracht door middel van grote kerststallen, zelfgemaakt én ‘bewoond’ door de locals. Soms spelen wel honderden figuranten mee die 2.016 jaar terug in de tijd gaan om de ware kerstsfeer te creëren.

 

 

Om middernacht naar de Missa do Galo

Toeristen komen in de Algarve door de feestelijke aankleding van zowel palm- als kerstbomen, de hele maand december in de kerststemming. Er zijn ook diverse kerstmarkten te vinden, waaronder in de Biergarten van Vila Vita Parc. De kerstdagen zelf worden ook in de Algarve het liefst doorgebracht met familie. Dat begint op 24 december, wanneer families zich na het diner verzamelen voor de kerstnachtmis, ook wel de ‘Missa do Galo’ genoemd. Uiteraard zijn ook toeristen van harte welkom!

 

 

Kerstmenu: octopus en eierpudding

Lekker eten kan uiteraard het hele jaar door in de Algarve, maar met kerst doet men er gewoon nog een schepje bovenop. Hier geen saaie kerstkransjes, maar overheerlijke, traditionele zoete koeken met honing en sinaasappelsiroop, koeken met zoete aardappel- of amandelvulling en eierpudding. En op zo’n mooie plek aan zee eet je als hoofdgerecht natuurlijk geen kalkoen of konijn, maar octopus, kabeljauw en een speciale, gedroogde vis (litão), gekookt in een ‘caldeirada’ (stoofpot met witte bonen).

Heerlijke diners voor feestelijke kerstprijzen

Wie Nederland is ‘ontvlucht’ om kook- en familieverplichtingen te ontlopen, kan in de Algarve terecht in de vele restaurants en hotels. De kerstaankleding is hier tot in de puntjes verzorgd en professionals bereiden de meest smaakvolle gerechten. De meeste restaurants bieden speciale kerstmenu’s, waarbij in hotels ook niet-gasten welkom zijn. Extra leuk in de Algarve: het culinaire niveau ligt er hoger, maar de prijzen zijn een stuk feestelijker dan in Nederland.

monte-santo-resort-promotie-koppel

Vuurwerk in elke stad

Kerst mag dan groots gevierd worden, van terugblikken en vooruitkijken maken de Portugezen waar mogelijk een nóg groter feest. En het grootste voordeel van oud & nieuw vieren in de Algarve: je kunt gewoon naar buiten zonder sjaal, muts en handschoenen. De meeste festiviteiten vinden dan ook in de buitenlucht plaats, in het centrum of op het strand. In vrijwel alle steden verzorgt de gemeente feesten met muziek, entertainment, dj’s en vuurwerk. Een goed feestje is dus nooit ver weg op 31 december.

Réveillon in style

Ook de meeste hotels pakken flink uit met hun ‘réveillon’-feesten (nieuwjaarsfeesten), die ook voor niet-hotelgasten toegankelijk zijn. Er zijn veel arrangementen te boeken voor overnachtingen, galadiners, feesten en nieuwjaarsbrunches, al dan niet voorzien van een thema, zoals ‘Las Vegas’ (Vila Vita Parc) of Rock & Roll (Hilton Vilamoura). Verblijf je elders, maar wil je wel een galadiner bijwonen om het jaar feestelijk af te sluiten? Dat kan bijvoorbeeld in VidaMar Resort Hotel.

Nieuwjaarsduik bij 20 graden

‘The morning after’ is zwaar en zelf broodjes bakken is waarschijnlijk net te veel moeite. Start het nieuwe jaar goed met een compleet verzorgde nieuwjaarsbrunch, bijvoorbeeld in het Monte Santo Resort. En wie de Noordzee een tikkeltje te koud vindt, duikt gewoon hier de zee in! Ook in de Algarve worden op 1 januari op sommige stranden nieuwjaarsduiken georganiseerd. Voor de Portugezen nogal fris, voor Nederlanders natuurlijk een fluitje van een cent bij zo’n 20 graden…

ochtend-zonsopgang-portugal-algarve

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.