Bijzondere muziekmiddag rond nieuwe Brabant Suites in Museum Klok & Peel

Een bijzondere muziekmiddag, afgelopen zondag in Museum Klok & Peel in Asten. Daar waren circa tachtig muzikanten uit heel Brabant bijeengekomen om hun beste beentje voor te zetten tijdens de publiekspresentatie van de Brabant Suite. Er werden zeven gloednieuwe Suites uitgevoerd, allemaal ingezonden voor een componistenwedstrijd van de Brabantse Hoeders. Ook de twee prijswinnende stukken waren er te horen.

persbericht-bijzondere-muziekmiddag-rond-nieuwe-brabant-suites-in-museum-1

Hoog niveau

De publiekspresentatie had het karakter van een gevarieerd zondagmiddagconcert van hoog niveau voor een gezelschap van circa 150 genodigden. Zij konden genieten van een Brabant Suite voor octet, voor beiaard, voor strijkkwartet, piano quatre-mains, koperkwintet, bigband en harmonieorkest. Steeds terugkerende elementen in al die Brabant Suites waren thema’s uit de drie bekendste liederen van Brabant, te weten ‘Brabant’ van Guus Meeuwis, ‘Mijn Brabantse Land’ en ‘Toen de Hertog Jan kwam varen’.

 

 

De organiserende Stichting de Brabantse Hoeders is een gezelschap Brabantse laureaten, bestaande uit vrouwen en mannen die thuis allemaal de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant op de schouw hebben staan. De Hoeders organiseren samen met dat fonds elk jaar een cultureel project dat vernieuwend en Brabant-breed moet zijn. Voor dit jaar was dat de compositiewedstrijd ‘De Brabant Suite’, die nieuwe muziekstukken moest opleveren die bij allerlei gelegenheden in de provincie kunnen worden uitgevoerd.

 

 

50e verjaardag

Een voorbeeld: de Brabant Suite voor Beiaard – inzending van de Tilburgse componist Fons Mommers – zal volgend jaar in Tilburg over de stad klinken als koning Willem Alexander er zijn 50e verjaardag komt vieren. Op Koningsdag kan die suite zelfs in heel Brabant weerklinken, want alle andere beiaardiers krijgen haar ook toegestuurd. En zo zal de Brabant Suite voor Harmonie – inzending Arlette Zwaans – via de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen ook worden verspreid onder alle harmonieën van de provincie.

persbericht-bijzondere-muziekmiddag-rond-nieuwe-brabant-suites-in-museum-4

Speciaal ingevlogen

De Brabant Suite voor Beiaard werd zondagmiddag uitgevoerd door beiaardier Koen van Assche op zijn bekende Reverté I Van Assche Bronzen Piano, die speciaal voor deze gelegenheid vanuit België was ‘ingevlogen’. Het was slechts 1 van de muzikale hoogstandjes waarop het publiek werd getrakteerd. Vanaf de eerste noten van de Brabant Suite voor octet’ van Pieter van Dijck tot de slotakkoorden van de Brabant Suite voor Harmonieorkest van Arlette Zwaans bleef het publiek geboeid luisteren hoe de componisten de verplichte thema’s in hun composities hadden gevlochten. Volgens een deskundige jury hadden Pieter van Dijck (1e prijs kleine bezetting) en Frans Rinsma (1e prijs grote bezetting) dat op de meest ingenieuze én welluidende manier gedaan.

persbericht-bijzondere-muziekmiddag-rond-nieuwe-brabant-suites-in-museum-3

Enige minpuntje

Enige minpuntje van de middag: het aangekondigde Syrische trio dat op 2 gitaren en accordeon de Brabant Suite van Ahmed Ashrem zou uitvoeren moest verstek laten gaan. Het publiek had graag gehoord hoe musici uit een andere cultuur de oude Brabantse thema’s in hun muziek verwerkten.
Van alle Brabant Suites wordt volgend jaar overigens nog een cd uitgebracht, zodat ze ook Brabant-breed in de huiskamer kunnen worden beluisterd.
Het Brabant Suite-evenement bij Klok & Peel werd zondagmiddag afgesloten met een gezellig Brabants Uurke in het museumcafé. Al met al bevestigde het evenement niet alleen de reputatie van de deelnemende componisten en musici, maar ook die van de Brabantse Hoeders, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Brabantse beiaardcultuur én van het organiserende Museum Klok en Peel.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.