Heerlijk uitwaaien op het meest veelzijdige Waddeneiland

Voor buitenmensen en natuurliefhebbers is winters Texel een droombestemming. Kilometers ongerept strand waar je nauwelijks een mens tegenkomt, prachtig natuurijs als het kwik onder nul gaat, bijzondere trekvogels in natuurgebieden én veel te beleven op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Texel is de ideale winterbestemming.

uitwaaien-foto-24-11-16

Ook in de winter veel te doen

Op het gebied van kunst en cultuur valt er tijdens de wintermaanden genoeg te beleven op Texel. We geven hier alvast een voorproefje:

 

 

  • Winterexpositie Galerie Posthuys 03-12-2016 t/m 08-01-2017: In Galerie Posthuys is de Winterexpositie ‘2 x 2 kunstenaars’. Het duo Smit/ Van Meijel en Peters/ Van Gennip exposeren hun bijzondere samenwerking. Geopend woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
  • Ouwe Sunderklaas 12-12-2016 in alle dorpen: Een Texelse traditie dat elk jaar op 12 december door de Texelaars gevierd wordt. De kinderen gaan ‘s middags, de ouderen ‘s avonds verkleed en gemaskerd de straat op om op humoristische wijze zaken aan de kaak te stellen die in dat jaar op het eiland voorgevallen zijn.
  • Kerstmarkten: in december worden een aantal kerstmarkten gehouden. De sfeervolle kerstmarkt in Oosterend is op 17 december tussen 16.00-20.00 uur. Het dorp leent zich door de pittoreske straatjes rondom de kerk uitstekend voor een kerstmarkt in Anton Pieckstijl. Andere kerstmarkten worden gehouden op 14-12 van 17.00-20.00 uur in het Maartenshuis in De Koog, op 18-12 in het Eierlandse Huis in De Cocksdorp, op 23-12 vanaf 16.00-21.00 uur in Den Burg en op 25-12 vanaf 14.30 uur bij Brownies en Downies in Den Burg.
  • Midwinter Light Art 23-12-2016 t/m 08-01-2017, dagelijks van 12.00-15.00 en van 19.00 tot 21.30 uur (niet op 1e kerstdag en Nieuwjaarsdag). Beeldend kunstenaar Daan van Loenhout toont een serie bijzondere lichtobjecten in de Slufter-zaal van Hotel Opduin in De Koog.
  • Nieuwjaarsduik 01-01-2017: Wie het nieuwe jaar wil inluiden met een duik in de Noordzee is van harte welkom op het Texelse strand. Op 1 januari vindt op diverse plekken de Nieuwjaarsduik plaats. Bij Paal 9 en Paal 28 om 13.00 uur en op het strand bij De Koog om 14.00 uur.
  • Natuurexcursies: ook in de winter is het mogelijk om op Texel diverse natuurexcursies te doen, zoals vogelherkenningsexcursies, wadexcursies en excursies door natuurgebied De Slufter. O.a. boekbaar via Ecomare en het Vogelinformatiecentrum.

 

 

Het stormseizoen is geopend!

Harde wind, kracht 10 tot soms wel 12, en windstoten tot wel 115 kilometer per uur zorgen langs de kust voor spectaculair natuurgeweld. Bij springtij – 2 keer per maand – is de kans daarop nog groter. Als het dan ook nog stormt, loopt natuurgebied De Slufter volledig onder en staan de kades in de haven van Oudeschild helemaal blank; een spectaculair gezicht en zeker een bezoek waard.

Een Texels Juttertje en lamsbitterballen

Steeds meer strandpaviljoens zijn het hele jaar open en heten hun gasten welkom met warme chocolademelk, een ‘Vuurtorenkoffie’ met rum, een Texels Juttertje of een speciaal winterbier van de Texelse Bierbrouwerij: een stevige Noorderwiend (7,5%), een Vuurbaak (5,5%) of Stormbock, het zwaarste speciaalbier van het eiland. Bij Paal 9, Paal 17, Paal 21, Paal 28 en Paal 33 brandt de hele winter de (hout)kachel of de open haard en is het goed toeven met een kop snert of een portie Texelse lamsbitterballen.

Texel: hotspot voor bijzondere vogelsoorten

Vanaf november arriveren trekvogels met grote aantallen op het eiland en is het een komen en gaan van goudplevieren, roze grutto’s, wintertalingen, toendrarietganzen en smienten. Texel is een hotspot voor bijzondere soorten! Goede plekken om vogels te spotten zijn de binnendijkse plassen aan de oostzijde van het eiland: Utopia, De Bol, Wagejot, Dijkmanshuizen, Ottersaat en De Petten.

Schaatsen in een decor van besneeuwde duinen

Als het kwik onder nul gaat en het landschap bedekt wordt door sneeuw en ijs is het op Texel sprookjesachtig mooi. Waalenburg, het natuurgebied ten noorden van Den Burg, is een van de eerste plekken waar je kunt schaatsen op natuurijs, omdat het water in deze eeuwenoude polder vrij ondiep is. Een toplocatie, met grote ijsvlakten, langgerekte sloten, dijkjes en molentjes. Bij langdurige vorst kan ook geschaatst worden aan het Hoornderslag, tussen Den Hoorn en Paal 9, in een decor van besneeuwde duinen.

Honden Uitwaaiweken op Texel

Voor viervoeters en hun baasjes is Texel eveneens een ideale winterbestemming. Op grote delen van het eiland en op het strand kunnen honden namelijk vrij rondlopen. In het laagseizoen worden regelmatig Honden Uitwaaiweken georganiseerd, waarbij hondenbezitters samen met Texels eigen hondenfluisteraar Jos Oosting aan het gedrag van hun viervoeter kunnen werken. Daarnaast zijn er in het laagseizoen elke dinsdagmiddag en zondagochtend gratis roedelwandelingen. Samen met Oosting op stap gaan met zo’n twintig tot tachtig andere honden en baasjes is een unieke ervaring. Kijk op de website van VVV Texel voor alle informatie over Texel met uw hond en accommodaties waar honden zijn toegestaan.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.