Lorraine en Champagne in kerstsfeer

Doorbreek eens het jaarlijkse traditionele bezoek aan een Duitse kerstmarkt en ervaar voor de verandering ‘la magie de Noël’ in bijvoorbeeld de Franse regio’s Lorraine en de Champagne. Tussen eind november en Nieuwjaar worden vele markten en evenementen georganiseerd die ook buitenlandse toeristen een bijzonder kerstgevoel geven.

kerstboom-sneeuw-plein

Populaire kerstmarkten zijn er bijvoorbeeld in Metz, Epinal, Plombieres-les-Bains, Reims en Troyes, beleef de ‘Habits de Lumiere’ champagnefestiviteiten in de verlichte hoofdstraat Avenue de Champagne in Epernay. Een expositie van ruim 1000 kerstballen – waaronder prachtige handbeschilderde emaillen ballen – is te zien in de keramiekfabriek Saint-Jean l’Aigle in Longwy. Op culinair gebied pakken restaurants uit met kerstmenu’s waar champagne als aperitief rijkelijk vloeit. Zowel de regio Champagne & Ardenne als de regio Lorraine liggen in het noordoosten van Frankrijk en op comfortabele reisafstand met de auto of met de trein via een overstap in Parijs.

 

 

Bethlehem in meervoud

Al reeds 18 jaar prijken in de raamkozijnen van huizen, schuren en in het museum van Muzeray kerststalletjes van over de hele wereld. In totaal 500 kerststalletjes in alle soorten en maten maken dit dorp in de Lorraine een heus openluchtmuseum. Er heerst een gezellige, authentieke sfeer die de betovering van het kerstfeest op wonderbaarlijke wijze weerspiegelt. Het kerststallenfestival is een uit de hand gelopen hobby van Paul Alexandre, die het hele dorp op sleeptouw wist te nemen. Wil je nog meer kerststallen zien, ga dan ook naar het museum Muzeray. Te zien van 10-22 december

 

 

Het sprookje van Metz

Metz is 12 maanden per jaar een geweldige stedentripbestemming, maar de sfeer in december maakt de stad nog een stukje aantrekkelijker. Met meer dan 80 kerstkraampjes, een enorme kerstboom, een reuzenrad op het Place d’Armes en een ijsbaan op de Place de la République is de binnenstad omgetoverd tot een sprookje. Leuk voor kinderen zijn ook de 400 verlichte poppen en lampionnen langs een toverachtige pad aan de oever van de Seille. Bij het vallen van de nacht komen kabouters, knuffelberen, harten van kruidkoek en houten soldaten tot leven op de oevers van het eiland Petit Saulcy. Te zien van 26 november-1 januari.

20e editie

Zeer waarschijnlijk heb jij nog nooit gehoord van de plaatsnamen Plombieres-Les-Baines en Sarreguemines, maar vergeten doe je ze niet meer wanneer je ze tijdens de kerst bezoekt. Plombieres-Les-Baines ligt in de Vogezen en viert dit jaar de 20ste editie van zijn kerstmarkt. Kerstkraampjes, een boekenbeurs, muziek, straattheater, kindervertier en meer. Een publiekstrekker van formaat want ruim 80.000 mensen bezoeken deze kerstmarkt ieder jaar. Te zien van 26 november – 18 december.

Het centrum van Sarreguemines – ten oosten van Metz – verandert in een sprookjesdorp met sfeervolle straatverlichting, kerststallen, geroosterde kastanjes en glühwein. Te zien van 26 november – 24 december.

Oorsprong kerstbal

In Meisenthal in de Vogezen zijn vanaf 7 november tot en met 29 december 2015 in het Centre International d’Art Verrier en het Musée du Verre et du Cristal verschillende activiteiten rondom Kerstmis te beleven. Er zijn demonstraties waarbij wordt getoond hoe de glazen kerstballen worden geblazen, exposities met antieke glazen kerstballen en verkoop van de glazen ‘Boules de Noël’. Traditioneel werd de kerstboom versierd met rode appeltjes, slingers en hosties. In het jaar 1831 heerste er enorme droogte in de zomer waardoor de fruitoogst mislukte. Overleving wil dat de Duitse glasblazer Johann Simon Lindner uit Goetzenbruck, een dorp in de Vogezen, op het idee kwam om appeltjes van glas te blazen. Deze glasblazer ontwierp de eerste glazen ‘kerstballen’, die inmiddels miljoenen huishoudens sieren.

800 jaar oud

De kerstmarkt in Reims in de Champagne vindt ieder jaar plaats in de in de straten rond het place d’Erlon. Meer dan 100 verlichte en versierde kraampjes lokken de voorbijgangers met een enorm aanbod aan etenswaren, streekproducten, cadeau artikelen en champagne. De kerstmarkt is geopend van 25 november tot en met 31 december dagelijks van 10.30 uur tot 19.30 uur – op zondagen vanaf 14.00 uur. Een bezoek aan Reims kan meteen gecombineerd worden met het bezichtigen van de kathedraal van Reims in het kader van zijn 800ste verjaardag. Te zien van 25 november – 31 december.

Openluchtbioscoop in Troyes

Ook Troyes staat de maand december in het teken van activiteiten. Zo verrijst een reuzenscherm voor het stadhuis waarop iedere dag vanaf 17.30 uur films vertoond worden, kunnen kinderen op de foto met de Kerstman, er is muziek en van 17-19 december is er op de Place de la Libération een markt van regionale producten. Te zien van 1 – 31 december.

Habits de Lumiere in Epernay

Voor het 17e opeenvolgende jaar baadt het centrum van de champagnestad Epernay in de Champagne in een zee van kerstverlichting – dit jaar op 9, 10 en 11 december. De festiviteiten concentreren zich met name in de Avenue de Champagne – de hoofdstraat waar grote champagnehuizen gevestigd zijn. Optochten, lichtshows, vuurwerk, luchtdansers, een lucht en geluidshow op gevels, proeverijen, rondleidingen door kelders en eetkraampjes maken onderdeel uit van het 3-daagse drukbezochte festival. Zondagochtend vanaf 11.00 uur is er een optocht van meer dan 350 klassieke auto’s.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.