Texel ziet groei bezoekers vanwege Lonely Planet top 10

Eind mei werd het Waddeneiland Texel door bekende internationale reisgids Lonely Planet in haar top-10 van Europese plekken die je gezien moet hebben gezet. De gids beschrijft het eiland als een plaats met prachtig witte zandstranden, natuurreservaten vol wild, groene bossen, pittoreske dorpjes en vooral: rust.

bron: Marlow Travels

bron: Marlow Travels

Lonely Planet zorgt voor groei

Plekken die door Lonely Planet worden uitgelicht zien vaak een grote groei aan bezoekers. Zo zag Giethoorn, dat al langere tijd in de Lonely Planet gidsen te vinden is, de afgelopen jaren een enorme groei aan buitenlandse toeristen.

 

 

In een persbericht vanuit de VVV Texel kort na de publicatie van de top-10 komt naar voor dat ze erg blij zijn met de vermelding, en dat meer internationale aandacht voor Texel wordt verwacht. Tot nu toe is Texel vooral populair onder Nederlandse en Duitse toeristen geweest. Volgens de website van VVV Texel bezoeken er jaarlijks zo een 900.000 toeristen Texel waarvan 62% uit Nederland, 34% uit Duitsland en 3% uit België komen. Slechts 1% komt elders vandaan.

Stijgende lijn gaat door

Al jarenlang groeit het aantal bezoekers naar Texel gestaag, maar volgens de Mobiliteitsvisie Texel 2015-2025 uitgegeven door de Gemeente Texel zijn er weinig groeimogelijkheden open binnen Nederland. Zij voorspellen dat de Duitse markt de meeste mogelijkheden biedt, aangezien het aantal Duitse toeristen dat naar Nederland komt ook steeds blijft stijgen. Dit is in overeenstemming met cijfers vanuit NBTC Holland Marketing die verantwoordelijk zijn voor het branden en marketen van Nederland op nationaal en internationaal gebied.

Het landschap van Texel

Het landschap van Texel

In het rapport ‘Toerisme in perspectief’, wat zich niet specifiek richt op Texel maar op Nederland in het algemeen, geeft NBTC Holland Marketing aan dat het aantal toeristen vanuit Europa naar Nederland in 2015 fors gegroeid is. Met name het aantal Duitse en Belgische bezoekers is gegroeid, maar ook komen er meer Fransen, Italianen en Spanjaarden naar Nederland. Ook geeft dit rapport aan dat er meer toeristen naar kustgebieden zoals Texel trekken ten opzichte van 2012. Stranden en kustgebieden hebben in 2015 een groter aandeel van het totaal aan internationale gasten ontvangen ten opzichte van drie jaar geleden.

NBTC Holland Marketing laat zien dat in de maanden januari tot april van 2016 het inkomend toerisme is blijven stijgen. Het aantal internationale gasten in heel Nederland was eind april 4,5 miljoen wat 8% meer is dan het aantal gasten in deze periode in 2015. Voor de rest van 2016 word verwacht dat het aantal buitenlande verblijftoeristen op 15 miljoen uit zal komen, dit zou een groei van 3% en een recordjaar voor Nederland betekenen.

 

 

Hoe was de zomer van 2016?

Maar hoe zag de zomer van 2016 er in Texel daadwerkelijk uit? Was de groei in buitenlandse toeristen te merken, en speelde de verwijzing in Lonely Planet hierin een grote rol? Er zijn nog geen officiële cijfers uit over het daadwerkelijke aantal buitenlandse toeristen op Texel in 2016, deze komen naar verwachting aan het einde van dit jaar. Wel geven verschillende nieuwsprogramma’s een beeld van de zomer op Texel. De NOS bericht op 29 juli dat het aantal toeristen in de maanden sinds de vermelding in de Lonely Planet is gestegen. Het valt werknemers uit de toerismesector in Texel op dat er ander publiek is, er zijn meer bezoekers die niet uit Nederland, Duitsland of België komen. Verschillende ondernemers zijn dan ook bezig met plannen om deze buitenlandse gasten beter te kunnen faciliteren, onder andere door vertalingen van menukaarten te realiseren.

Texel van boven

Texel van boven

Het NRC bericht op 23 augustus dat burgemeester Michiel Uitdenhaag de komst van nieuwe toeristen en backpackers graag tegemoet ziet, vanwege het maximale aantal van 45.000 slaapplaatsen in Texel maakt hij zich geen zorgen dat het te druk wordt op Texel. Het laatste nieuws over de stijging van toerisme in Texel naar aanleiding van de Lonely Planet komt vanuit de Texelse Courant. Deze plaatste op 1 september een artikel waarin naar voorkomt dat er stijgende vervoersaantallen bij veermaatschappij TESO en groeide signalen over drukte op het eiland zijn.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.