Kunstmanifestatie Emscherkunst sluit af met bezoekersrecord

Afgelopen zondag was de laatste dag van Emscherkunst, de grote 100-daagse kunstmanifestatie in het Ruhrgebied. Zo´n 260.000 bezoekers hebben de tentoonstelling met hedendaagse kunst langs de rivier de Emscher bezocht, een record. Onder het motto ‘Ontdek de kunst – beleef de verandering!’ hadden 24 kunstenaars zich intensief met het probleem van de transformatie van landschap en maatschappij in het Ruhrgebied beziggehouden. Minstens 4 kunstwerken van deze derde editie van Emscherkunst zullen voorlopig te zien blijven.

emscherkunst-henrik-hakansson-thorsten-arendt

Transformatie zichtbaar gemaakt

De zeven kunstlocaties van Emscherkunst 2016 lagen rondom Dortmund, en omvatten zo´n 50 km tussen Recklinghausen en Holzwickede. Curator Prof. Florian Matzner: „De transformatie van het landschap was in Emscherkunst van 2016 bijzonder goed zichtbaar. De kunstlocaties ten westen van Dortmund richtten de blik op het industriële verleden van de Emscher als open riool van het Ruhrgebied; de toekomstgeoriënteerde ontwikkeling en het herstellen van de rivier in zijn oorspronkelijke staat waren richting Holzwickede, in het oosten, duidelijk herkenbaar.” De tip om de kunstwerken op de fiets te ontdekken vond veel navolging: meer dan 60% van de bezoekers was met de eigen fiets op pad. Bovendien konden bezoekers ook een fiets bij de bezoekerscentra huren.

 

 

Minstens vier kunstwerken blijven bewaard

The Insect Societies (part 1), de buitenproportionele bijenkasten van de Zweed Henrik Håkansson, blijven staan op de Emscherquellhof in Holzwickede. De bijenvolken worden nu verzorgd door imker Rita Breker-Kremer. Twee van de drie sculpturen uit de serie Spirits of the Emscher valley van het kunstenaarspaar Lucy en Jorge Orta blijven gehandhaafd in de Dortmundse wijk Hörde. Over de derde sculptuur wordt nog onderhandeld.

 

 

De toegankelijke kunstinstallatie Zur kleinen Weile van raumlabor Berlin blijft nog minstens vijf jaar op zijn plek vlak bij de Emscher in Dortmund-Dorstfeld staan. Black Circle Square van de Italiaan Massimo Bartolini is een van de nieuwe blikvangers bij het retentiebekken bij Dortmund/Castrop-Rauxel. Het 10,5 x 10,5 m grote, witte bekken met een zwart zwembad vormt een schril contrast met het omringende landschap waar de natuur weer haar gang mag gaan. Ook de 60 betonnen tetrapods die samen het kunstwerk Wellenbrecher van Nevin Alladag vormen, blijven tot de voltooiing van het retentiebekken in 2018 liggen.

De beweegbare brug Warten auf den Fluss, van Observatorium uit Rotterdam, blijft deze winter liggen aan de waterkruising in Castrop-Rauxel. De brug is echter niet meer toegankelijk. Volgend jaar zal ze in het kader van Grünen Hauptstadt Europas 2017 weer naar Essen gebracht worden, naar de plek waar ze ook al in het culturele hoofdstadjaar 2010 lag. ‘Die Insel’, de provocatieve film van Erik van Lieshout, is vanaf 28 september ook te zien in zijn eerste solotentoonstelling in Wiels, Centrum voor hedendaagse kunst in Brussel.

Meer informatie over de kunstenaars en kunstwerken: www.emscherkunst.de

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.