Ligurië, meer dan de Bloemenriviera

In Nederland wordt Ligurië, het Italiaanse verlengde van de Côte d’Azur, vaak de Bloemenriviera genoemd. Wat weinigen weten, is dat de Riviera dei Fiori alleen maar het stukje kust is rond San Remo en Ventimiglia. Ligurië is veel groter, of beter gezegd, langer: de smalle kustregio loopt door tot aan Toscane.

berg-vrouw-uitzicht

Vanaf de kust gaat het richting achterland snel steil omhoog tegen de Apennijnen op. In dit achterland vind je schitterende groene valleien en nationale parken waar je naar hartenlust kunt fietsen, mountainbiken, en wandelen, vaak met uitzicht op de azuurblauwe zee. Elk stukje kust heeft een zomers klinkende naam als Golfo del Tigullio, Riviera delle Palme, Cinque Terre of Golfo dei Poeti. Makkelijker is het om de hoofdstad Genua het gebied in tweeën te laten delen: De Riviera di Ponente in het westen en de Riviera di Levante in het oosten.

 

 

De Riviera di Ponente

Aan de westkust vind je vele goed bewaarde vissersdorpjes, afgewisseld met grotere stadjes als San Remo, Imperia en Savona. San Remo is bekend vanwege het prachtige casino en in Italië synoniem voor het ongekend populaire Italiaanse Songfestival. Dorpjes als Alassio en Albenga, Varazze, Noli en Spotorno zijn typisch Italiaanse kustdorpjes: kleinschalig, goed bewaard gebleven en allemaal uitgerust met kleine strandjes van rotsen, kiezels of fijn zand. Denk aan palmbomen, stadspoorten en vissersbootjes op het strand. Een groot deel van de liefst 21 Ligurische Borghi più belli d’Italia, de mooiste vestingstadjes van Italie, vind je hier. Ook vind je in dit deel van Ligurië wat meer campings dan aan de andere riviera.

 

 

De Riviera di Levante

Na Genua verandert de kust van karakter, rotsachtiger met veel kustdorpjes steil tegen de bergflanken. Dit is het gebied dat beroemd is vanwege de chique kleine havenstadjes als Portofino en Santa Margherita Ligure en andere zuurstokkleurige Instagramlievelingen als Portovenere en Sestri Levante met haar mooie landtong. Last but not least vind je hier de wereldberoemde Cinque Terre, vijf dorpjes die tot de meest bezochte van heel Italië behoren. Ook deze dorpjes hebben hun oude karakter weten te behouden, ondanks de veelvuldige aanwezigheid van designerwinkels enerzijds en toeristenshops anderzijds. Enkele pareltjes aan deze kant van de kust zijn de Abdij van San Fruttuoso – verscholen in een baai met de voeten in het water en alleen per boot te bereiken-, Camogli met haar geschilderde vensters en gevelversieringen en eerder genoemde Cinque Terre.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.