Bretonse specialiteiten: Made in Bretagne

Tijdens je vakantie in Bretagne kom je veel producten tegen die hun oorsprong vinden in de regio. Benieuwd waar deze vandaan komen?.

vrouw-eet-koekje-bretagne

Breng dan eens een bezoek aan de fabrikanten van deze Bretonse producten. In Quimper bezoek je bijvoorbeeld Armor Lux (van de Bretonse streep!), in Quiberon de Conserverie Belle-Iloise (van de leuke gekleurde blikjes!) en in Lannion proef je bij Warenghem de Bretonse honinglikeur Chouchen. Tijdens een “Bretonse ervaring” kun je zelfs je eigen palets bretons maken.

Koekjes en karamel bij Maison Guella

Sinds 1920 is Maison Guella in Cancale beroemd om haar ambachtelijk gemaakte gezouten karamel, Bretonse koekjes en andere typische lekkernijen. De derde generatie Guella opent de deuren van haar bakkerij voor het publiek. Hier zie je de banketbakker aan het werk óf ga je zelf aan de slag! In de keuken leert Vincent Guella de deelnemers de geheime kunst van het maken van de palets bretons volgens traditioneel recept (natuurlijk mét Bretonse gezouten boter!).

In het hart van het atelier van HB Henriot

Iedereen die in Bretagne is geweest kent wel de beroemde Bretonse kommen versierd met verschillende voornamen. Deze aardewerken kommen komen uit het atelier van HB Henriot, dat sinds 1690 in Quimper is gevestigd. Hier worden naast de kommen nog veel meer aardewerken producten gemaakt, zoals borden, mokken, vazen en beeldjes.

 

 

Het hele jaar door opent de beroemde producent zijn deuren voor een bezoek. In de ateliers zie je hoe de kunstenaars de aardewerken voorwerpen met de hand maken en versieren. In het aangrenzende museum bewonder je de grootste privécollectie aardewerk van Quimper.

De Bretonse streep van Armor Lux

Misschien wel het meest bekende symbool uit Bretagne is de Bretonse streep. Sinds 1938 produceert het Bretonse bedrijf Armor Lux in Quimper de originele truien met deze Bretonse streep (de marinière). Tijdens een bezoek kun je zelf (gratis) een kijkje nemen bij de productie van deze beroemde gestreepte truien. De kledinglijnen die hier worden ontwikkeld tonen een zeldzame kwaliteit en kennis van het ambacht. Na het bezoek kun je in de winkel je eigen exemplaar uitkiezen!

Sardines in een vrolijk blik

In Bretagne vind je overal verse producten uit de zee, maar ook bereid en geconserveerd in blikjes zijn ze een ware delicatesse. Het Bretonse bedrijf La Belle Iloise bewerkt de sardines, tonijn en makreel met de hand volgens traditioneel recept om een optimaal behoud van de smaak te garanderen. De vrolijk gekleurde blikjes maken het een extra leuk souvenir voor thuis.

 

 

Tijdens een (gratis) bezoek aan de fabriek wordt onder je ogen de verse vis bereid en geconserveerd. Het eerste atelier, uit 1932, is er nagemaakt en geeft je een goed beeld van hoe het er vroeger aan toe ging in de conserverie. Natuurlijk eindigt het bezoek met een proeverij.

Whisky, bier en.. chouchen!

In Bretagne wordt geen wijn gemaakt, wél bier en whisky! Onder de talrijke Bretonse distilleerderijen en brouwerijen is de familie Warenghem een bekende naam. Al sinds 1900 ontwikkelt zij haar likeuren en dranken volgens de Bretonse traditie. De eerste Bretonse Whisky (WB) vindt haar oorsprong bij Warenghem, evenals de eerste Single Malt in Bretagne (Armorik genaamd). In het assortiment vind je naast het bier Diwall ook de typisch Bretonse honinglikeur, chouchen Melmor. Het bezoek eindigt met een proeverij van verschillende dranken. 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.