Speciale schrijfles op linkshandigendag in het Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 13 augustus is het internationale linkshandigendag en worden er in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen speciale schrijflessen gegeven. In het Schooltje Kollum in het buitenmuseum bevinden zich twee klaslokalen, een daarvan toont een schoolsituatie van omstreeks 1930. Naar schatting is acht tot dertien procent van alle mensen is linkshandig.

Speciale schrijfles in het Zuiderzeemuseum

Speciale schrijfles in het Zuiderzeemuseum

Dat zijn in elke klas gemiddeld zo’n drie kinderen. Tot de zestiger jaren, de tijd van de kroontjespen en van het schooltje Kollum, werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Soms met harde hand en vrijwel altijd met een belabberd handschrift als resultaat. Tegenwoordig weten we beter: ook linkshandigen kunnen vlot en netjes leren schrijven. Dat vereist echter wel een aangepaste techniek, speciale leermethoden én specifieke instructies. Op deze linkshandigendag worden er daarom speciale schrijflessen gegeven voor linkshandigen.

 

 

De schoonschrijflessen vinden plaats om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Tijdens deze lessen leer je hoe je met links ‘schoon’ schrijft zonder vlekkende inkt, spetters of beschadigd papier. Gedurende de dag kunnen bezoekers in de schoolbanken aanschuiven, maar vol is vol. Alleen door je van tevoren aan te melden, ben je verzekerd van een plekje én ontvang je gratis entree tot het museum op zaterdag 13 augustus.

 

 

Internationale linkshandigendag

Deze dag is in 1976 in het leven geroepen door de Amerikaan Dean R. Campbell, oprichter van de belangenvereniging van linkshandigen. De ongemakken waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben waren de aanleiding. Initiatiefnemer van de dag in Nederland is Sander Reijn. Samen met zijn vrouw Sandrine Mellema runt hij de enige Linkshandigen Winkel op internet van Nederland. Tijdens het zoeken naar artikelen voor linkshandig gebruik stuitte hij op vele mythen en eigenaardigheden, waaronder het bestaan van een dag voor linkshandigen. Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen. Zo zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden, creatiever zijn en intelligenter. Onlangs verscheen het bericht dat er in de winter meer linkshandige mannen dan vrouwen worden geboren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.