Lange juni verbindt kunst met wetenschap

De geschiedenis naar de eerste zandonderzoeken in de woestijn, legendes en verhalen werden ondersteund door klanken van de Marokkaanse zanger Najib Cherradi-Hasseni. Theatermaker Jan Van de Berg neemt het publiek op speelse wijze mee naar verschillende wetenschappers die met zand bezig zijn.

Het theater OASE

Het theater OASE

Op initiatief van Lange Juni cultuurmaand Texel hebben Jan van den Berg en NIOZ geoloog Jan-Berend Stuut een uur lang theater opgevoerd met als kern: Zand. Afgelopen zaterdag waren de honderd bezoekers getuige van de Texelse première van deze samenwerking die te zien was in de Oceaanzaal van het NIOZ op Texel. OASE krijgt een vervolg in 2017.

 

 

Zand als mest

Geoloog Jan-Berend Stuut van het NIOZ doet baanbrekend onderzoek naar de bemesting van de Atlantische Ocean door mineralen uit Saharazand Het zand wordt door de passaatwinden over grote afstanden over de oceaan – tot aan het Caribisch gebied toe – uitgestrooid, en ‘bemest’ de oceaanbodem. Op deze wijze maakt Lange Juni Wetenschap toegankelijk voor een groter publiek. Dat biedt mogelijkheden voor de toekomst. Kunst en wetenschap hebben elkaar op Texel gevonden en een verbond gesloten. Zij zullen elkaar opnieuw treffen in 2017 en 2018.

 

 

Over Lange Juni

De maand juni is Texel omgedoopt in ‘Lange Juni’: het grootste kunst- en cultuurpodium van meer dan een maand lang optredens, shows en tentoonstellingen. Motieven hiervoor zijn de lange dagen en korte nachten én vanwege het feit dat van 13 mei t/m 2 juli 2016 het eiland barstensvol staat van de kunst en cultuur. Lange Juni staat in het teken van kunst & cultuur en is bedacht door een aantal kunstzinnige Texelse ondernemers, kunstliefhebbers en de VVV en viert de cultuurmaand van Texel. Texel heeft tot doel zich te profileren als eiland waar kunst & cultuur een belangrijke rol spelen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.