Theater en wetenschap vinden elkaar bij Lange Juni

Het theaterstuk ‘OASE’ over zand en zee wordt op zaterdag 25 juni opgevoerd in het NIOZ op Texel. In de zaal, met de toepasselijke naam ‘Oceaanzaal’, zal theatermaker Jan van den Berg van theater Adhoc een theatraal verslag geven van zijn ontdekkingsreis naar de zandkorrel. Van den Berg is al jarenlang gefascineerd door het Higgs deeltje en de zandkorrel is het allerkleinste deeltje dat wél met het blote oog te zien is.

Het theaterstuk over de zandkorrel. Foto: DigiDaan

Het theaterstuk over de zandkorrel. Foto: DigiDaan

Het waren Paulien Valk (Lange Juni) en Susana Mulas (kunstenares en bioloog) die dit theaterstuk naar Texel haalden voor de Lange Juni Cultuurmaand.

Oase

Wat heeft zand met zee te maken? Een heleboel! Wetenschapper Jan-Berend Stuut doet er onderzoek naar bij het NIOZ. Theatermaker Jan van den Berg heeft er een stuk over gemaakt met onder andere de input van Stuut. De zandkorrel is een van de meest voorkomende maar minst opgemerkte elementen op aarde. In de voetsporen van de Britse pionier en zandexpert Ralph A. Bagnold (1896-1990) reisde hij naar woestijnen, laboratoria, de Zuidpool en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, De Verloren Oase. “Terwijl mijn gidsen zo’n 750 kilometer verderop vers voedsel, benzine en water gingen halen, bleef ik acht dagen moederziel alleen. Het leek wel alsof ik verdwaald was in een verborgen wereld uit het Stenen Tijdperk.”
OASE werd eerder gespeeld in theaters in Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Enschede, Deventer, Veldhoven, Haarlem, Rotterdam en Arnhem.

 

 

Zand

De overweldigende (natuur-)ervaringen en zandexperimenten in ‘Oase’ worden opgeroepen en begeleid door de rijke klankwereld van componist en zanger Najib Cherradi-Hasseni. Zandkorrels zijn net mensen. Ze worden geboren, ze lopen, dansen, zingen, waaien en vliegen. Als ze met velen zijn, kunnen ze een heel leger doen verdwijnen, of een stad. Er bestaat zelfs een speciale natuurkunde over zand: hoe het zich organiseert tot woestijnduinen. Hoe het over de bedding van rivieren reist. Hoe het op de bodem van oceanen belandt. En hoe het zich op Mars gedraagt. ‘Iets dat nog nooit door mensenogen is gezien, en erop wacht om te worden ontdekt’.

 

 

Lange Juni

De maand juni is Texel omgedoopt in ‘Lange Juni’: het grootste kunst- en cultuurpodium van meer dan een maand lang optredens, shows en tentoonstellingen. Motieven hiervoor zijn de lange dagen en korte nachten én vanwege het feit dat van 13 mei t/m 2 juli 2016 het eiland barstensvol staat van de kunst en cultuur. Ook www.langejuni.nl staat in het teken van kunst & cultuur. Lange Juni is bedacht door een aantal kunstzinnige Texelse ondernemers, kunstliefhebbers en de VVV en viert de cultuurmaand van Texel. Texel heeft tot doel zich te profileren als eiland waar kunst & cultuur een belangrijke rol spelen.

Voorstelling

Zaterdag 25 juni 2016 van 19.30 tot 20.30 uur.
NIOZ, Landsdiep 4, ’t Horntje
Entree € 7,50, reserveringen en kaarten bij de receptie van het NIOZ, telefoonnummer (0222) 36 93 00.
Tekst en spel: Jan van den Berg. Regie: Dirk Groeneveld. Muziek: Najib Cherradi-Hasseni. Vormgeving: Hannie van den Bergh.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.