Dit is het thema van de 58ste Tong Tong Fair in Den Haag

De Tong Tong Fair, het grootste Indische evenement ter wereld, is een zinnenprikkelende drie-eenheid van cultureel festival, foodfeest en oosterse beurs.
Nederland, Den Haag, 27-05-2013Tong Tong FairFoto ; Arenda Oomen

Aan de 58ste editie, van zaterdag 28 mei t/m zondag 5 juni op het Malieveld in Den Haag, werken onder anderen mee Marion Bloem, Adriaan van Dis, Yvonne Keuls, Eka Kurniawan, Astrid Seriese, Frits Lambrechts, Ike Suwanda, James Intveld en vele andere (inter)nationale topartiesten. Thema van het Tong Tong Festival – met muziek, dans, theater en exposities – is ‘moeder’.

Indische cultuur

In 1959 vond een groepje Indische Nederlanders de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk, dat het besloot daarover een evenement te organiseren. Bijna zestig jaar later ontmoeten Oost en West elkaar op de Tong Tong Fair nog altijd in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie. De internationale programmering weerspiegelt de gemengde wortels van de Indische cultuur: diverse Europese en Aziatische landen en regio’s hebben de Indische keuken, muziek, kleding, interieurs en gewoontes beïnvloed.

 

 

Cultuur

Het Tong Tong Festival is het uitgebreide en diverse culturele programma van de Tong Tong Fair. Het thema dit jaar is ‘moeder’. Te gast zijn onder anderen Marion Bloem, Adriaan van Dis en Yvonne Keuls, die allen boeken over hun moeder schreven.

  • Eka Kurniawan is dé literaire belofte van Indonesië; zijn boek Man Tiger stond op de longlist van de prestigieuze Man Booker International Prize 2016. Hij vertelt over de njai, de voormoeder van de meeste Indische Nederlanders.
  • Astrid Seriese en Frits Lambrechts presenteren beiden een nieuw liedprogramma over moeders en er zijn premières van de jonge Indische theatermakers Anne Ketelaar en Arnan Kaemingk en van Djino en Geronimo Snijtsheuvel.
  • Op de diverse podia treedt een keur aan internationale artiesten op, onder meer het krontjongorkest JEI Keroncong uit Jakarta en worldjazz-formatie Nading Rhapsody uit Borneo. Moderne dans is er van Indonesische dansers uit het topgezelschap LeineRoebana, terwijl er uit West-Sumatra en Atjeh traditionele muziek- en dansperformers komen.
  • Fashion designers uit Jakarta geven modeshows en uit Yogyakarta, Lembang en Solo komen poppenspelers die wayang golek (driedimensionaal poppenspel) en wayang kulit (schaduwpoppenspel) spelen.
  • De wereldberoemde docente Ike Suwanda uit Bandung, die acteurs uit Star Wars: The Force Awakens trainde, geeft workshops en shows pentjak silat (Indonesische martial arts).
  • Uit Nashville komt de eigenzinnige singer-songwriter James Intveld, die zijn stem leende aan Johnny Depp in Cry Baby. Intveld, zoon van Indische ouders en geboren in Venlo, verhuisde als kind naar Los Angeles waar hij carrière maakte als acteur, componist, muzikant en regisseur.
  • Anne-Gine Goemans praat over haar bestseller Honolulu King. Speciaal voor deze gelegenheid speelt een hawaiian gelegenheidsformatie met onder anderen Yorick van Norden. Meer hawaiian en Polynesische muziek en dans is er van onder meer Te Mau ‘Oviri uit de Verenigde Staten, de danser Teaonui Tetumu (Frankrijk/Tahiti), percussionist Kaili (Hawaii) en de Nederlandse dansgroepen Maeva en Mai’ana.
  • Woensdag 1 juni staat in het teken van ‘65 jaar Molukkers in Nederland’ met optredens van onder anderen Julya Lo’ko, Chris Latul (Massada), Ricardo Lekatompessy (Mister Probz), Efraim de Nijs, Edison-winnaar Memru Renjaan en DJ Rob Manga.
  • In het Cultuurpaviljoen staan de nieuwe tentoonstellingen Symbolen in architectuur – Vrijmetselarij van Den Haag tot Java, over moederschap in Japanse interneringskampen en over de surrealistische kunstenaar Jan Schlechter Duvall.
  • Het gehele, uitgebreide programma – inclusief diverse activiteiten buiten het Malieveld – staat op de website www.tongtongfair.nl.

 

 

Food & fair

De Eetwijk op de Tong Tong Fair is met 25 restaurants en waroengs het grootste Aziatische foodcourt van Nederland. Fijnproevers kunnen er Indische en Indonesische gerechten proeven die buiten de Tong Tong zelden worden geserveerd. Nieuw zijn het Kooktheater met dagelijkse kookdemonstraties, culinaire arrangementen van Haags-Indische restaurants in de hospitality lounge en een food truck bij het terras van het Indorock Café.
Voor het Indonesië Paviljoen reizen de vele tientallen standhouders speciaal uit Azië naar Nederland. De entrepreneurs op de Grand Pasar komen onder meer uit Indonesië, Vietnam, Thailand, Maleisië en India. Deze beurs biedt een productenmix van welness, spiritualiteit, toerisme, huis & interieur, mode en sieraden.

Openingstijden, toegangsprijzen

De 58ste Tong Tong Fair heeft plaats van zaterdag 28 mei t/m zondag 5 juni op het Malieveld in Den Haag. Dagelijks van 11.00 tot 22.00 uur. Avondkaarten (doordeweeks) kosten 7,50 euro, dagkaarten 13,50 euro (voorverkoop 10,50 euro) en weekendkaarten 16,50 euro (voorverkoop 13,50 euro). Voor kortingen (kind/student/65+), speeltijden en locaties: www.tongtongfair.nl.

 

 

Comments are closed.