Eigen gin van Texel gebotteld

Tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigden Jaco Spek en Kees Groenewoud van Stokerij Texel afgelopen zaterdag 250 flessen uit hun eerste serie gebottelde TX gin aan certificaathouders. Dankzij hun financiële steun kon de stokerij vorig jaar van start gaan met het produceren van sterke drank op basis van lokaal geteelde ingrediënten.

Arnold Langeveld houdt de eerste fles Texelse gin in handen Foto: Mikel Knippenberg

Arnold Langeveld houdt de eerste fles Texelse gin in handen

Pootaardappels

Onder toeziend oog van meer dan 100 certificaathouders werd de allereerste fles TX gin zaterdagochtend overhandigd aan de familie Langeveld van boerderij Hoeve Nieuw Breda en Hotel Texel. Geen vreemde keus, want Stokerij Texel heeft niet alleen een goed onderkomen gevonden op de boerderij in Zuid-Eierland, maar haalt er ook zijn grondstoffen vandaan. De restanten pootaardappels van telers Arnold en Pieter Langeveld worden door de stokers verwerkt tot sterke drank. Afhankelijk van de hoeveelheid zetmeel in een aardappel kan van zo’n 12 kilo aardappels één liter sterke drank gemaakt worden.

 

 

Oude traditie in modern jasje

Het verwerken van overschot tot een waardevol product is niet nieuw. Vroeger hadden veel boerderijen een eigen stokerij, waar restanten aardappels of graan verwerkt werden. Eigen gedestilleerd hield de boer tijdens de koude wintermaanden warm en het leverde daarnaast een aardig zakcentje op. Stokerij Texel is in dat opzicht een oude traditie in een modern jasje. Vanaf de start van het bedrijf zijn de reacties over het initiatief enthousiast. Het duurzame principe wordt gewaardeerd en er wordt ook met lovende woorden gereageerd op het gebruik van lokale ingrediënten zoals duindoorn en vlierbloesem in de gin. De crowdfundingsactie om een startkapitaal op te bouwen leverde Stokerij Texel niet alleen het nodige geld op, maar ook een schare enthousiaste ambassadeurs.

 

 

Stokerij Texel wil op jaarbasis zo’n 8000 liter sterke drank gaan produceren. Niet alleen TX gin, maar ook wodka, een basisalcohol die voor likeur gebruikt kan worden en ‘Moonshine’, een ongelagerde ‘rauwe’ whisky. De TX gin van Stokerij Texel is verkrijgbaar bij alle slijterijen op het eiland en via de webshop. Bij veel horecagelegenheden staat TX gin al op de kaart.

 

 

Comments are closed.