Ontdek de twee tentoonstellingen van Gemeentemuseum Den Haag en Cobra Museum voor Moderne Kunst

Deze zomer staat de beeldend kunstenaar en visionair Constant volop in de belangstelling met twee tentoonstellingen die Gemeentemuseum Den Haag en Cobra Museum voor Moderne Kunst in samenwerking met Fondation Constant organiseren.
Constant Gezicht op New babylonische sectoren

Constant

Constant Nieuwenhuys (1920 – 2005), kortweg Constant, was één van de oprichters van de internationale experimentele kunstenaarsgroep CoBrA (1948 -1951). Minstens even bekend is Constant om New Babylon. New Babylon is één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstprojecten van de 20e eeuw. Hierin ontwikkelde Constant ideeën voor een denkbeeldige stad in een toekomstige samenleving waar de nomadische, creatieve en spelende mens centraal staat. Dit project, waar Constant bijna twintig jaar aan werkte, staat centraal in het Gemeentemuseum. Het Cobra Museum toont de dynamische maar tot nu toe onderbelichte jaren vijftig, tussen Cobra en New Babylon in. In deze periode was Constant in voortdurende dialoog met anderen, waaronder architecten als Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck, en experimenteerde hij volop met ruimte en kleur. Beide tentoonstellingen komen voort uit de groeiende internationale belangstelling voor Constant.

 

ZIE OOK: Gemeentemuseum Den Haag ontvangt modeprijs Grand Seigneur

 

“Dankzij de intensieve samenwerking met het Cobra Museum kunnen we meer verdieping brengen in het verhaal over Constant”, vertelt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. “Zo zijn door onderzoek naar Constants ‘proefruimtes’ in beide tentoonstellingen reconstructies hiervan te zien. Hierdoor wordt duidelijk hoezeer Constant experimenteerde – tot nu toe een onderbelichte kant. Bovendien is het een unieke kans voor het publiek om de speelsheid van Constant echt te beleven.”
Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum, vindt het bijzonder dat de veelzijdigheid van Constant gezamenlijk voor het voetlicht wordt gebracht. “In onze tentoonstelling gewijd aan de jaren vijftig wordt de ontwikkeling van Constants ideeën over architectuur en stedenbouw – in woord en beeld – gepresenteerd. Volkskunst, creativiteit van het volk stimuleren, die hij al in zijn Manifest (1947) propageerde, ontwikkelt zich in de jaren vijftig tot een naoorlogse wederopbouw gedachte. Hierin komt de homo ludens centraal te staan. Deze ‘spelende mens’ zou zijn eigen woon- en leefomgeving bouwen in steden op wereldschaal waar creativiteit en speelsheid de boventoon voeren. Daarom is het fantastisch dat het publiek niet alleen New Babylon kan ervaren in het Gemeentemuseum, maar ook de weg ernaartoe in het Cobra Museum”.

 

 

Publicaties en kinderboek

Bij beide tentoonstellingen verschijnt een uitgebreide catalogus:
* Constant – New Babylon (Nederlandstalig bij uitgeverij Hannibal en Engelstalig bij uitgeverij Hatje Cantz) met teksten van Rem Koolhaas, Willemijn Stokvis, Mark Wigley, Pascal Gielen, Laura Stamps, Trudy van der Horst en teksten van Constant.
* Constant. Ruimte + Kleur – Van Cobra naar New Babylon (Nederlandse en Engelse editie, nai010 uitgevers) met teksten van Ludo van Halem, Trudy van der Horst, Laura Stamps en teksten van Constant.
Tevens brengt het Gemeentemuseum in Den Haag een kinderboek over Constant bij uitgeverij Leopold met teksten van Maranke Rinck en tekeningen van Martijn van der Linden. De kindermuseumzaal zal in het teken staan van dit prentenboek.

 

 

Comments are closed.