Ontdek de Bijbels van Jordanië

Wie een bezoek brengt aan openluchtmuseum Jordanië krijgt dankzij de magische omgeving en achtergelaten sporen het gevoel beland te zijn in een Bijbelse film. De moderniteit van het land maakt het contrast tussen nieuw en “oud” nog groter en doet ons realiseren dat Jordanië een enorm rijke geschiedenis kent. Amman, Bethany, Mount Nebo en de Kings Highway hebben behalve het feit dat ze allen in het vooruitstrevende Jordanië te vinden zijn nog een ding gemeen: de Bijbelse geschiedenis.

Bijbels Jordanië

Bijbels Jordanië

Bijbelse geschiedenis

In het moderne Jordanië hebben vanwege de strategische ligging tussen Oost en West door de eeuwen heen verschillende volken gewoond. Bij een wandeling door de sprookjesachtige valleien, woestijnen en dorpjes wordt al snel duidelijk dat er meer achter de landschappen schuilt dan in eerste instantie lijkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op veel van deze plaatsen verschillende wonderen plaats zouden hebben gevonden. Vele verhalen uit de Bijbel spelen zich af in Jordanië en gedurende de afgelopen jaren zijn steeds meer van deze plekken gelokaliseerd en opgegraven.

 

ZIE OOK: Belangrijke Neolithische site ontdekt in Jordanië

 

Rabba Amman

De nu zo hippe hoofdstad van Jordanië, Amman (in de Bijbel Rabba Amman genoemd) was bekend om de hooggelegen citadel en vanwege het Bijbelse verhaal van David en Goliath (Uriah). De enorme citadel waar koning David, een ascendant van Jezus, Uriah vermoordde om zo te kunnen trouwen met zijn weduwe Bathsheba, is nog steeds te bewonderen. Bij een bezoek aan Amman zijn ondanks de moderne uitstraling nog steeds vele resten zichtbaar van een rijke geschiedenis.

 

 

Mount Nebo

In het westen van Jordanië, aan de rand van de Jordaanvallei, staat de berg waar Mozes volgens de Bijbel (Deuteronomium 34:1) het Beloofde Land toonde aan de Israëlieten voordat hij stierf. Mozes stierf hier op 120-jarige leeftijd nadat hij zijn volk veertig jaar lang door de wildernis had geleid. De berg biedt een waanzinnig uitzicht over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee en is voor zowel joden als christenen als moslims van grote betekenis. Volgens de joden en de christenen bevindt het graf van Mozes zich op de berg. De moslims geloven dat zijn lichaam aan de andere kant van de Jordaan werd begraven. Vele christelijke pelgrims vanuit Jeruzalem passeerden Mount Nebo en in de 4e eeuw werd er een kerk op de berg gebouwd om het leven van Mozes te eren.

 

 

Doop van Jezus

Op minder dan twee kilometer afstand van de rivier de Jordaan ligt de doopplek van Jezus, Bethany beyond the Jordan. Deze plaats wordt vaak vergeten maar is meer dan een bezoek waard. Het is de plek waar volgens de verhalen Jezus gedoopt zou zijn door Johannes. Het gebied rondom Bethany beyond the Jordan werd eeuwen geleden al bewandeld door christenen die vanuit Jeruzalem naar Jordanië reisden. Deze rustige plek is nog vrij onbekend bij toeristen, maar is dankzij het stukje natuur langs de rivier en de kapel, die gebouwd is naar aanleiding van het bezoek van Paus Johannes Paulus II, een absolute aanrader.

Bijbelse verhalen

Naast bovenstaande voorbeelden kent Jordanië nog vele andere Bijbelse verhalen. Zo zoeken archeologen nog steeds naar de resten van de steden Sodom en Gomorra. In het boek Genesis vernietigt God de steden Sodom en Gomorra. Gedacht wordt dat deze steden rond de Dode Zee in Jordanië liggen. Naast de verdwenen steden wordt ook de bekende Kings’s Highway die door Jordanië loopt in het boek Genesis genoemd.

Comments are closed.