Wilhelmina opent buitenseizoen Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 26 maart vond de officiële opening plaats van het themajaar Overspoeld in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Algemeen directeur Stephan Warnik en Dijkgraaf Luc Kohsiek openden voor genodigden het seizoen in de kapel. Daarna kregen de gasten, waaronder verschillende waterbestuurders, een rondleiding langs alle presentaties met als hoogtepunt de watersnoodstraat.

De Watersnoodstraat

De Watersnoodstraat

Deze straat betraden zij onder begeleiding van Koningin Wilhelmina. Zij opende de straat en bezocht hier vandaag net als in 1916 de getroffen gebieden, om dit keer de bewoonsters Lijsbeth en Duifje een hart onder de riem te steken. Met een gierende wind en harde regen op de achtergrond was de ravage van de voltrokken ramp zowel zichtbaar als voelbaar en bracht eenieder terug naar 1916.
Het buitenmuseum en de watersnoodstraat zijn tot en met zondag 23 oktober geopend.

 

ZIE OOK: Het Zuiderzeemuseum ‘Overspoeld’ in 2016

 

Watersnoodstraat: aangrijpend als tijdens Katrina

Dijkgraaf Luc Kohsiek vindt de watersnoodstraat erg indrukwekkend: ‘Het geheel geeft een zeer realistisch en aangrijpend beeld van wat een watersnood 100 jaar geleden betekende. Maar ook nu nog steeds kan betekenen. Meteen kwamen er bij mij herinneringen naar boven van een ramp als bijvoorbeeld Katrina in New Orleans. De ravage die ik toen zag is vergelijkbaar met die in de watersnoodstraat.’

Voor het Zuiderzeemuseum is 1916 een belangrijk jaar. Vanaf de watersnoodramp die in dit jaar plaatsvond werden de plannen voor de bouw van de Afsluitdijk in gang gezet. Algemeen directeur Stephan Warnik zegt hierover: ‘De ramp van 1916 heeft een enorme impact gehad in de Zuiderzeeregio, dat verplichtte ons om in dit herdenkingsjaar iets bijzonders te creëren. Het doet me dan ook bijzonder goed om te zien dat de mensen, die al stiekem de watersnoodstraat hebben bezocht, echt geraakt werden door de verwoesting die ze er aantroffen.’

 

 

Overspoeld

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een overstroming. Samen met de hoofdsponsor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), wordt de watersnoodramp herdacht. Verschillende presentaties in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat, hebben het overkoepelende thema Overspoeld. De focus ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend!

 

 

De watersnoodstraat

Het lijkt alsof een straat in het buitenmuseum is overspoeld na een dijkdoorbraak. Je betreedt hier een rampgebied en krijgt een idee van de ravage en stank. In een van de straten is een botter op de kant gestrand. Ergens anders loop je over een steiger langs getroffen huizen. Twee bewoners, een boerin en een vissersvrouw, vertellen hier over de impact en de gevolgen van de watersnoodramp.

Comments are closed.