Ontdek het Jubileumjaar in Bretagne

2016 belooft een feestelijk jaar te worden voor Bretagne. Het muziekfestival Vieilles Charrues viert zijn 25e verjaardag, de Champs Libres bestaat 10 jaar, het maritieme festival Temps Fête wordt al 30 jaar gevierd… Een greep uit de verjaardagsfeestjes die Bretagne dit jaar viert!

Vieilles Charrues - © Denoual Coatleven

Vieilles Charrues – © Denoual Coatleven

25e verjaardag voor de Vieilles Charrues

Het grootste muziekfestival van Frankrijk, de “Vieilles Charrues”, beleeft in 2016 zijn 25e editie. Van 14 tot en met 17 juli wordt het rustige dorpje Carhaix omgetoverd tot een waar festivalterrein en worden meer dan 200.000 bezoekers verwacht. Vier dagen lang zijn er op de vier podia concerten van Bretonse, Franse en internationale artiesten als Lana Del Rey, Editors en Major Lazer.

 

ZIE OOK: Beleef het feest ter ere van de zee in Bretagne

 

10-jarig bestaan Champs Libres met Bretons tintje

“Les Champs Libres” in Rennes is een bijzonder en origineel gebouw dat erg geliefd is onder de rennais. Het huisvest een museum, bibliotheek (5 verdiepingen!), een wetenschappelijke ruimte en een restaurant met zonnig terras. Om haar 10-jarig bestaan te vieren organiseert dit culturele centrum van 25 maart tot 28 augustus een expositie met recent werk van de Bretonse broers Bouroullec, twee grote figuren in de internationale designwereld. Daarnaast organiseert de Champs Libres verschillende evenementen en activiteiten voor publiek van alle leeftijden.

 

 

30 kaarsjes voor Temps Fête

Van 19 tot en met 24 juli ontvangt het 30-jarige festival Temps Fête 1000 schepen, 3000 zeemannen en 600 artiesten in de haven van Douarnenez. Op het water wordt een indrukwekkend schouwspel verzorgd tijdens de verschillende parades, races en behendigheidswedstrijden. Op de kaden van de sfeervolle haven Port Rhu worden concerten georganiseerd en films geprojecteerd op het zeil van een boot. Kinderen kunnen kennismaken met de zeilsport of leren klimmen in de mast. Daarnaast heeft het festival voor haar 30e verjaardag nog vele extra verrassingen in petto!

 

 

Openingsfeest van het Museum van Pont-Aven

Geen jubileum, maar wel een feestelijke gelegenheid in Bretagne: de opening van het gerenoveerde museum van Pont-Aven. Het kunstdorpje Pont-Aven dankt haar bekendheid aan haar beroemdste gast, Paul Gauguin, die samen met andere schilders de School van Pont-Aven vormde. Het eerste museum ter wereld dat gewijd is aan deze School van Pont-Aven heeft na een drie jaar durende verbouwing een ingrijpende gedaanteverandering ondergaan. De oppervlakte is verdubbeld, de expositieruimtes zijn opnieuw ingericht en met behulp van multimedia kijkt de bezoeker met een nieuwe blik naar de wereld van Gauguin en zijn vrienden. Een geslaagde renovatie van een museum dat zeker een bezoek waard is!

Comments are closed.