Beleef deze verrassend leuke stedentripbestemming

Frankrijk is een land met een groot aantal stedentripbestemmingen, maar de naam van de stad Clermont-Ferrand zal bij veel Nederlandse toeristen nog geen belletje doen rinkelen. De hoofdstad van de regio Auvergne kenmerkt zich door een levendig straatbeeld dankzij de ruim 30.000 studenten die er wonen.
clermond-ferrand-uitzicht

De stad is gelegen in centraal Frankrijk en wordt omringd voor de vulkaan Puy de Dôme en het vulkanisch gebied van Chaine des Puys. Met een ruim aanbod aan festivals, concerten, bars, restaurants, het op éen na belangrijkste filmfestival van Frankrijk, een mooie kathedraal maken Clermont-Ferrand tot een veelzijdige stedentripbestemming voor iedereen. In de autovrije straten rondom de kathedraal is het goed winkelen en ook liefhebbers van art-nouveau en art-deco kunnen er hun hart ophalen met de vele mooie gevels. De rijafstand van Utrecht – Clermont-Ferrand bedraagt 900 km en vanaf Amsterdam vliegt de luchtvaartmaatschappij HOP! rechtstreeks op de stad.

Basiliek en stad van de fonteinen

Voordat de 2 gemeentes in 1630 samengevoegd werden, waren Clermont en Montferrand twee aparte dorpen. De laatstgenoemde beslaat een klein stukje van de stad en is een van de oudste wijken in Frankrijk waar de tijd in de middeleeuwen stil lijkt te hebben gestaan. Het centrale plein Place de Jaude met haar monumentale panden, verlichte fonteinen, winkels en terrasjes is een goed startpunt. Op 10 minuten lopen vanaf het plein staat het UNESCO Werelderfgoedlijst Notre-Dame-du Port basiliek, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Ook heeft de VVV een wandelroute uitgezet langs 26 van de in totaal meer dan 40 fonteinen die er te zien, waaronder enkele prachtexemplaren.

 

ZIE OOK: Beleef romantisch Frankrijk vanaf het water

 

Film en muziek

Door de jaren heeft Clermont-Ferrand zich ontwikkeld tot de mondiale hoofdstad van de korte film en wordt het Festival du Court Métrage gezien als het belangrijkste filmfestival in Frankrijk, na dat van Cannes. De concertzaal La Coopérative de Mai is populair bij jongeren en liefhebbers van klassieke muziek kunnen terecht in het Opéra Théâtre de Clermont-Ferrand waar de Auvergne Orchestre de sterren van de hemel speelt. In de zomermaanden vindt het evenement Les Contre Plongées plaats met onder meer dansvoorstellingen, circusacts, theater, lezingen en filmvoorstellingen.

 

 

Culinaire troef

Voor zoetekauwen grossiert de stad in tientallen theehuizen en koffieshops waar gebak als kunst is uitgestald, maar ook de traditionele Auvergne keuken met daarin kazen in de hoofdrol is overal te proeven. Bij L’Armoire à Cuillères – de banketbakkerij van een voormalig wereldreizigster – drink je de lekkerste kruidige warme chocomelk in combinatie met een frambozengebakje en bij Café Myrtille kunnen gasten terecht voor een geheel vegetarische kaart. Voor een verfijnde culinaire ervaring kan men kiezen uit 5 Michelin en 9 Bib Gourmand restaurants. Op een laagdrempelige manier kennismaken met lokale lekkernijen kan op de Food Market, waar je naast kazen ook speciale producten als kastanjelikeur en roze knoflook vindt. De overdekte markt is geopend in de ochtenden van maandag tot en met zaterdag en te vinden op de Place du Marché St. Pierre.

Meer Michelin

Naast de Michelin restaurants in de stad is Clermont-Ferrand vooral bekend om het Michelin-mannetje, het icoon van het autobandenconcern dat in de stad haar oorsprong vindt. In het L’Aventure Michelin Museum kunnen bezoekers een kijkje in de keuken van een van ’s werelds meest iconische poppetjes kijken.

Rugbywedstrijd bijwonen

Wie graag eens een lokale sportwedstrijd wil bijwonen maar geen trek heeft in voetbal, kan in Clermont-Ferrand terecht voor de tweede sport van Frankrijk: rugby. Inwoners van de stad laten de tribunes van het Parc des Sports Marcel-Michelin daveren wanneer de thuisploeg ASM Clermont Auvergne de strijd aangaat. Kaartjes zijn al vanaf €14 verkrijgbaar.

Puy de Dôme en Vulcania attractiepark

Vanaf de stad heb je uitzicht op de Puy de Dôme vulkaan, die op zo’n 10 kilometer buiten de stad ligt. Bezoekers hoeven niet bang te zijn voor een uitbarsting, de laatste vond plaats zo’n 5760 jaar voor Christus. Wandel of pak het treintje naar de top voor een 360° uitzicht over de vallei. In het attractiepark Vulcania komen bezoekers meer te weten over de mysteries van vulkanen door middel van 3D presentaties, een aardbeving simulator, een experimenteerhoek en attracties.

vulkaan-frankrijk-clermont-ferrand

Comments are closed.