Winters Reykjavik

De IJslandse hoofdstad is een plek die je het hele jaar door kunt bezoeken. Het is er altijd koud. Hartje winter is er echter maar weinig daglicht waardoor je wat minder kunt ontdekken van de stad en haar omgeving. Contributor Royan verbleef drie dagen in IJsland en bezocht deze bijzondere plekken.

Landing op Keflavik

Landing op Keflavik

Vikingen

De eerste bewoners van het koude, met ijs, sneeuw en lava bedekte eiland kwamen aan in de negende eeuw. Het waren Vikingen en zij stichtten een nederzetting op de plaats waar nu de hoofdstad ligt. Ingólfur Arnarson was hun stamhoofd en veel plaatsen in IJsland zijn naar hem vernoemd. Resten van die eerste nederzetting zijn nog zichtbaar in Reykjavik, in het Landnámssýningin, oftewel een museum over deze nederzetting. Wat er van over is staat in het midden van de ruimte en daar omheen is een interactieve tentoonstelling ingericht die laat zien hoe de Vikingen leefden in het land dat zij pas ontdekt hadden. Het is een prima start voor een tour door Reykjavik.

De eerste nederzetting

De eerste nederzetting

Een logische vervolgstap is het Nationaal Museum, waar op twee verdiepingen de geschiedenis van het land wordt getoond aan de hand van overblijfselen die door het hele eiland zijn gevonden. De begintijd, de overgang naar het christendom en de laatste decennia komen hier aan bod. Met voldoende kennis over het land kun je vervolgens de hoofdstad tegemoet treden.

Nationaal museum

Nationaal museum

Hallgrimskirkja

Die hoofdstad wordt gedomineerd door de hoge Hallgrímskirkja, een kerk die stamt uit het eind van de vorige eeuw en zeker niet de sfeer en uitstraling kent van oude katholieke kerken. De bouw is echter bijzonder en modern. Via een lift heb je toegang tot de bijna 75 meter hoge toren, van waaruit je Reykjavik en de wijde omgeving kunt bekijken. Je ziet dan de haven en de zee, de besneeuwde bergen in de verte, karakteristieke gebouwen en de vrolijke kleuren die deze stad zo kenmerken. Reykjavik ligt dan letterlijk aan je voeten.

Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja

Uitzicht over Reykjavik

Uitzicht over Reykjavik

Perlan

Erg groot is die stad niet, en je kunt alles lopend afleggen, zelfs naar een wat meer afgelegen punt, de Perlan. Dit is een futuristisch ogend gebouw met een aantal grote tanks die gevuld zijn met warm water. Bovenin is een cafetaria gevestigd met een 360 graden panoramaterras met wederom een prachtig uitzicht over de stad. Nog een stukje hoger, helemaal boven, bevindt zich een restaurant dat heel langzaam ronddraait.

Perlan

Perlan

Zonnereis

De haven met de vele gekleurde boten en het nabijgelegen centrum zijn gezellige gebieden om te flaneren, wat te eten of te drinken. IJsland kent heel wat bieren. Je kunt amper bevatten dat bier hier nog geen dertig jaar geleden verboden was. Je betaalt er overigens wel de hoofdprijs voor.

Harpa

Harpa

 

 

Nabij het centrum ligt het modern ogende Harpa concertgebouw. Wanneer je van daar langs zee naar het oosten wandelt, kom je langs een bekend beeld in Reykjavik: het in 1990 onthulde Solar Voyager. De constructie stelt een Vikingschip voor en de zonnestralen lijken te spelen met het metaal. Nog iets verder staat het wereldberoemde Höfdi huis, de villa waar in 1986 de Amerikaanse president Reagan en de Sovjet-leider Gorbatsjov elkaar ontmoetten om het einde van de Koude Oorlog in te luiden. Het wordt nog steeds door de regering gebruikt ten behoeve van speciale aangelegenheden maar buiten die evenementen staat het er desolaat bij.

Solar Voyager.

Solar Voyager.

Höfdi huis

Höfdi huis

Strokkur

In een dag tijd kun je veel van de stad ontdekken. Maar het zou zonde zijn om niet nog ietsje meer mee te pikken van dit fascinerende land met zo weinig inwoners. In een dag tijd kun je de zogenaamde Golden Circle tour doen. De indrukken die je dan opdoet zijn fenomenaal. De Geysir is er één van. In dit naar zwavel ruikend gebied borrelt het 100 graden warme water overal omhoog. De geiser met de naam Strokkur is iedere paar minuten wel actief en spuit dan zeker twintig meter de hoogte in. Het water is kokendheet dus bezoekers dienen op veilige afstand te blijven. Het landschap vol met gaten en lava is betoverend en geeft een dynamisch en confronterend beeld van de vulkanische werking in IJsland.

De geiser Strokkur

De geiser Strokkur

Gullfoss

Kracht en natuurgeweld worden verder tijdens de tour ook weer getoond bij een bezoek aan de Gullfoss waterval, waarbij het heldere water met een oorverdovend lawaai naar beneden stort om verder te stromen door een ravijn. In de wintermaanden kan de waterval alleen van boven en een iets lager gelegen plateau worden bekeken. Sneeuw en ijs maken het tafereel dan nog woester en het landschap nog onherbergzamer dan in de zomermaanden.

 

ZIE OOK: Nóg vaker via IJsland naar de VS en Canada

 

Gullfoss

Gullfoss

Pingvellir

De afsluiting van de gouden cirkel is Pingvellir, een gebied op de breuklijn tussen het Euraziatische en het Amerikaanse continent. De aarde is hier letterlijk omhoog geschoven en verschuift nog steeds met een gemiddelde van twee centimeter per jaar. Hier vinden alle grote gebeurtenissen van IJsland plaats. Heel vroeger, in de begintijd van de kolonisatie, werd hier een soort van parlement gehouden. Recenter nog werd op deze plek de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Pingvellir

Pingvellir

Tropisch IJsland

Indien je nog een derde dag hebt om Reykjavik te bezoeken, is de Blue Lagoon een absolute aanrader. Omdat het dicht bij het vliegveld Keflavik ligt, gaan veel bezoekers er direct na de landing heen of vlak voor hun vertrek. Dit geothermische bad dat zich in een lavaveld bevindt, is gevuld met zout water van zo’n 38 graden. Het is zeer geliefd en het blauwe water doet idyllisch aan. Het water wordt verwarmd door vulkanische activiteit en belandt vervolgens in het bad via een centrale. Je kunt er urenlang poedelen, wat drinken terwijl je in het water verblijft, gebruik maken van de sauna of het stoombad en tussendoor een hapje eten. Het is de ideale plek voor een dagje ontspannen tijdens een avontuurlijk en ontdekkend verblijf rondom Reykjavik.

Blue lagoon

Blue lagoon

Niet heel lang geleden was IJsland nog niet zo bekend als nu. Met name de spectaculaire uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 bracht veel bekendheid. Tot in Europa toe werd het vliegverkeer toen stilgelegd. Tijdens de laatste Vakantiebeurs was IJsland één van de twee populairste reisbestemmingen. Je zou er veel langer moeten blijven, maar zelfs een paar dagen in Reykjavik en omgeving doen je beseffen waarom. Ook in de winter.

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *