Het Dalarna paard, meer dan een houten beeldje

Kamperen tussen de beren, vlotvaren, wonen in een boomstronk, overnachten in een grot of een bezoekje brengen aan steden als Stockholm of Göteborg. In Zweden kan het allemaal! Maar… waar je ook bent, je maakt in ieder geval kennis met de ‘Dalahäst’, het rode houten paardje. Het is, net als de eland, één van de meest bekende symbolen van Zweden. De échte Dalahäst (Häst is Zweeds voor paard) ofwel het Dalarna paardje wordt maar op één plek geproduceerd, namelijk in het dorpje Nusnäs in de provincie Dalarna. Ben je in de buurt, dan is de fabriek waar het houten paardje wordt gemaakt een bezoekje meer dan waard. En… als aandenken kun je er ook je eigen Dalahäst schilderen. Leuk voor jong en oud!

Dalarna Paardjes

Dalarna Paardjes

Must have

Het Dalarna paard wordt door velen toch wel gezien als hét symbool van Zweden. Oud, traditioneel maar ook heel strak, modern en van deze tijd. Het Dalarna paardje is dan ook populairder dan ooit. De wonderbaarlijk simpele vorm van het Dalarna paard krijgt in combinatie met het bonte kleurenpalet een uitstraling van vakmanschap, schoonheid, traditie en kracht. Ga je naar Zweden, dan is het Dalarna paardje een souvenir dat niet mag ontbreken in je koffer en zeker een must have voor iedere (kinder)kamer!

 

ZIE OOK: Culinaire rondreis door Zweden

 

Hoe Dalarna paardjes wereldberoemd werden

In 1939 werd het paardje echt wereldberoemd. Tijdens de Wereldtentoonstelling in New York was namelijk een enorm ‘Dalarna paard’ voor de deur van het Zweedse paviljoen geplaatst. En… dat bleek een schot in de roos. Het jaar na de tentoonstelling zagen maar liefst twintigduizend paardjes dan ook het levenslicht. Nu bezoeken duizenden mensen de fabriekjes en ateliers in Nusnäs, gelegen aan de oostelijke oever van het Siljanmeer, om met eigen ogen te zien hoe de originele Dalarna paardjes van dennenhout worden gemaakt. Grannas Anders Olsson, opgericht in 1922, is het oudste bedrijf dat de Zweedse paardjes traditioneel produceert. Ben je in de buurt, ga er dan vooral even op bezoek. Het grootste Dalarna paard staat overigens in Avesta, het is maar liefst 13 meter hoog en gemaakt van beton.

 

 

Hemslöjd

In vroegere tijden werden gedurende de lange winteravonden als huisnijverheid verschillende kinderspeeltjes uit hout gesneden. Zo zijn de Dalarnapaardjes zo’n 350 jaar geleden ontstaan, in allerlei maten en kleuren. Zweden kent sowieso een lange traditie van huisnijverheid (hemslöjd). Rijd je door Zweden, dan vallen de bordjes langs de weg waarop hemslöjd staatje zeker op. Volg een keer zo’n bordje en je komt vast en zeker bij iemand terecht die houten beeldjes of andere versieringen maakt.

 

 

Over Grannas

Grannas, de fabriek waar de Dalarna paardjes traditioneel worden gemaakt, vind je in het dorpje Nusnäs in midden-Zweden. Tijdens je bezoek zie je hoe de Dalapaardjes met de hand worden gemaakt en beschilderd. Geen twee paardjes zijn exact gelijk! Aanrader is de tentoonstelling ‘De geschiedenis van het Dalapaard’. Als aandenken aan Zweden kun je ook je eigen Dalahäst schilderen. Of koop er een waarbij je zelf aangeeft hoe je ‘m wilt hebben. Een origineel cadeautje (voor jezelf) als aandenken aan een onvergetelijke reis.

Comments are closed.