Dit is waarom Nederland bijna 1 miljoen internationale bezoekers trok in 2015

In 2015 stond Vincent van Gogh centraal in de grote internationale marketingcampagne ter gelegenheid van zijn 125ste sterfjaar. Bijna 1 miljoen internationale bezoekers kwamen voor Van Gogh naar Nederland en zij besteedden gezamenlijk zo’n 500 miljoen euro. Met het Van Goghjaar is Nederland nog beter op de kaart gezet als Van Goghbestemming. Het Nederlandse Van Gogherfgoed in Noord-Brabant, zijn werk in het Kröller-Müller Museum in Gelderland en in het Van Gogh Museum in Amsterdam is ruimschoots onder de aandacht van het internationale publiek gebracht. De meeste internationale bezoekers voor Van Gogh kwamen uit Italië, de Verenigde Staten en Frankrijk.
herkomst-internationale-bezoekers-nederland

Themajaar goed voor publiciteit en spreiding

Dat het Van Goghjaar hét jaar was om Nederland te bezoeken, is ook bij de internationale media niet onopgemerkt gebleven. Van Tokio tot Buenos Aires en van Berlijn tot New York was er het hele jaar door aandacht voor Van Gogh met in totaal een buitenlandse mediawaarde van bijna 13 miljoen euro in honderden tv-items, print en online publicaties wereldwijd. Daarnaast is het opvallend dat de CBS-cijfers een groei in het aantal hotelovernachtingen in Noord-Brabant en Gelderland laat zien van respectievelijk 12 en 15% (tot november 2015). Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 7%.

 

ZIE OOK: Amsterdam populairste hotelstad van Nederland

 

Max Schreuder, NBTC Holland Marketing: “Van Gogh is wereldwijd een ijzersterk merk en dit themajaar bood dan ook veel aanknopingspunten voor de internationale promotie van Nederland. Het doel was om meer buitenlandse toeristen naar Nederland trekken en dat is gelukt. Naast Amsterdam hebben ook Brabant en Gelderland geprofiteerd van het bezoek van internationale Van Gogh-liefhebbers. Daarmee sluit de ‘VanGoghlijn’ naadloos aan op onze strategie, waarin het spreiden van bezoekers een belangrijk aandachtspunt is.”

Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant: “Het succes van Van Gogh 2015 bewijst dat Van Gogh niet alleen een inspirator is voor kunstenaars en liefhebbers, maar hij brengt ook veel bezoekers uit binnen- en buitenland in beweging. Voor Brabant is Van Gogh van grote waarde voor de internationalisering van toerisme en cultuur.”

 

 

Hoogtepunten Van Goghjaar

Jurriaan de Mol, directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen/VisitVeluwe: “De samenwerking rondom Van Gogh 2015 heeft gezorgd voor veel (inter)nationale aandacht voor Van Gogh, en tevens voor het Kröller-Müller Museum en de Veluwe. Afgelopen jaar zijn er ook voor vele extra activiteiten en evenementen in Gelderland georganiseerd rondom dit thema. Gezamenlijk de krachten blijven inzetten om de verschillende plekken waar je iets kan zien van deze beroemde kunstenaar zal een belangrijk speerpunt zijn voor de komende tijd.” Hoogtepunten in de programmering waren onder andere het Roosegaarde Van Gogh fietspad in Eindhoven, Van Gogh & Co in het Kröller-Müller Museum en de expositie ‘Munch : Van Gogh’ in het Van Gogh Museum. Ook de herdenking van zijn sterfdatum op 27 juli op het Museumplein in Amsterdam en het Van Gogh Bloemencorso Zundert trokken veel internationale belangstelling.

Samenwerking rondom Van Gogh krijgt vervolg

De internationale marketingcampagne ter gelegenheid van het Van Gogh-herdenkingsjaar is een initiatief van NBTC Holland Marketing, Van Gogh Brabant/VisitBrabant en RBT KAN/VisitVeluwe. Samen met het Van Gogh Museum zetten deze drie partijen de Van Gogh 2015-alliantie voort in een driejarige samenwerking rond de internationale marketing van Nederland als Van Goghland. De aandacht voor het erfgoed en het werk van Van Gogh wordt verder uitgebouwd en de investeringen genereren zo een duurzaam effect. Voor wat betreft de marketing wordt vooral ingezet op de reisindustrie, individuele pers en de digitale Holland-kanalen.

Comments are closed.