Vakantiehuizen in Europa: De meest Internet vriendelijke landen voor reizigers

Oost en West staan tegenover elkaar en het ziet ernaar uit dat het Oosten er als winnaar uit komt. Macedonië staat op de eerste plaats, terwijl we Zweden op de laatste plaats tegenkomen. De meeste Oost-Europese landen hebben namelijk een hogere ratio vakantiehuizen en appartementen met Internet dan hun westelijke buurlanden. In deze zoektocht naar de meest Internet vriendelijke landen heeft HomeToGo 44 Europese landen vergeleken om te kijken waar reizigers de beste kans hebben op een vakantiehuis met Internet verbinding.

Macedonië

Macedonië

Verrassend genoeg bevinden Europa’s meest Internet vriendelijke landen zich allemaal in Oost-Europa. De top 3 bestaat uit Macedonië, Wit-Rusland en Servië, waarbij 19 uit 20 vakantie-accommodaties Internet verbinding heeft. Deze drie zijn geen uitzondering. Over de top gesproken, posities 1, 2 en 3 worden bekleed door drie totaal onverwachte landen. Het ziet ernaar uit dat West-Europese landen met meer dan 80% op één hand geteld kunnen worden. Scandinavië laat ook verrassende resultaten zien met de laagste ratio’s van heel Europa. Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië komen er ook niet ongeschonden uit. Al deze landen zien we in de laatste 10 als het gaat om vakantiehuizen die van Internet voorzien zijn.

 

ZIE OOK: Travel Counsellors laten zich verrassen door Riga

 

Reizigers zijn zich vaker bewust dat het niet overal in de wereld is het even makkelijk om online te zijn. Oost-Europa is één van de plekken die niet voor de hand liggen wanneer men denkt aan toegang tot het Internet. Toch zien we bij de meeste Oost-Europese landen een aanzienlijk hogere ratio vakantiewoningen met Internetverbinding. Dicht op Macedonië, Wit Rusland en Servië als de top 3, staan Oekraïne en Letland, waar 94% van de accommodaties Internet biedt. Ten noorden van Letland vinden we Estland met 91%, terwijl zuidelijk hiervan Litouwen naar voren komt met ‘slechts’ 86%.

 

 

Offline zijn tijdens het reizen kan unieke situaties opleveren, maar ook lastige. Men zou verwachten dat West-Europa hoog in de lijst zou staan als het gaat om Internetvoorzieningen en reisgemak in het algemeen. Dit is absoluut niet het geval voor alle landen in dit deel van Europa. Nederland, Luxemburg en Monaco zijn de enige West-Europese landen met een ratio van meer dan 80%. Opmerkelijk is dat de Scandinavische landen het laagste scoren op Internet vriendelijkheid. Bij een reis naar Zweden, Denemarken of Finland, is het beter om even extra op de voorzieningen te letten, dit zijn namelijk de drie landen met de laagste ratio voor vakantiehuizen met Internetverbinding. In Denemarken en Finland kan enkel de helft van de reizigers op een verbinding rekenenen, en in Zweden is dit slechts in 4 uit 10 vakantiehuizen. Dit is opmerkelijk, Zweden scoorde namelijk het één na beste op Internet snelheid in de herfst van 2015*.

 

 

In Spanje, Frankrijk, Italië of Duitsland vindt men in 6 van 10 gevallen Internetverbinding en scoren hiermee aanzienlijk lager dan hun buurlanden. Bij een reis naar Portugal is het bij 70% van de vakantieaccommodaties mogelijk om een online verbinding te vinden. In de Benelux landen is dit minimaal 75%. In Nederland zien we met een ratio 83%, dat men bij een redelijk aantal accommodaties toegang heeft tot het Internet. Hiermee scoort Nederland iets beter dan België (76%), maar slechter dan Luxemburg (87%). Ierland (60%) en het Verenigd Koninkrijk (69%) laten zich ook niet van hun beste kant zien.

De duidelijke trend hier is het triomferen van de Oost-Europese landen. Alle landen met een ratio hoger dan 90% komen uit dit gebied. Oost-Europa lijkt het simpelweg veel beter te doen dan haar westelijke wederhelft. Bij een reis naar West-Europa is er bijna twee keer zoveel kans om een vakantiehuis te boeken zonder Internet voorzieningen.

Comments are closed.