Het Zuiderzeemuseum ‘Overspoeld’ in 2016

In 2016 staat ‘water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), wordt de watersnoodramp herdacht. Verschillende presentaties in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat, hebben het overkoepelende thema ‘overspoeld’. De focus ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen is immers nooit vanzelfsprekend!

Bewoners van de waternoodstraat in het Zuiderzeemuseum

Bewoners van de waternoodstraat in het Zuiderzeemuseum

Je loopt door het rampgebied in de watersnoodstraat, bekijkt de film ‘Overstromingen wereldwijd’ in de filmzaal, kruipt in een reddingspak en doet het evacuatiespel. Dankzij de grote diversiteit aan presentaties ontdek je niet alleen veel over 1916, maar leer je ook hoe wij ons land op dit moment beschermen tegen water en hieraan tegelijkertijd plezier beleven. Zaterdag 26 maart wordt het themajaar ‘Overspoeld’ officieel gestart in de watersnoodstraat, waarna het buitenmuseum geopend is tot en met 23 oktober 2016.

 

ZIE OOK: Terug naar de Bronstijd in het Zuiderzeemuseum

 

De watersnoodstraat

Het lijkt alsof een straat in het buitenmuseum is overspoeld na een dijkdoorbraak. Je betreedt hier een rampgebied en krijgt een idee van de ravage en stank. In een van de straten is een botter op de kant gekwakt. Ergens anders loop je over een steiger langs getroffen huizen. Twee bewoners, een boerin en een vissersvrouw vertellen hier over de impact en de gevolgen van de watersnoodramp.

 

 

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Hier komen jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Comments are closed.