Uitdagende langlauf loipen voor cross-country skiërs van elk niveau

Cross-country skiën is het alternatief voor fietsen of hardlopen in de winter. In het hoog gelegen Galtür (Oostenrijk) vinden sportievelingen de ideale omstandigheden. Extra schone lucht en langlauf loipen op grote hoogte zorgen voor optimale trainingscondities voor beginners tot pro’s. Het loipen netwerk van Galtür is bekroond met het kwaliteitskenmerk.

In Galtür vinden wintersporters uitdagende loipen ©TVB Paznaun – Ischgl

In Galtür vinden wintersporters uitdagende loipen ©TVB Paznaun – Ischgl

In het Tiroler Paznauntal ligt Galtür. Het kleine ‘climatic health-resort’ ligt op 1.600 meter hoogte en is een van de hoogstgelegen wintersportplaatsen van Oostenrijk. De extra heldere lucht en een klimaat dat gunstig is voor de gezondheid, zijn de beste voorwaarden voor recreatief cross-country skiën en gezond te blijven tijdens het koude seizoen. Voor langlaufers biedt Galtür een uitgestrekt loipennet dat aansluit op de andere loipen in het Paznauntal. Om ervoor te zorgen dat elke cross-country skiër, van beginner tot pro, kan profiteren van de ideale omstandigheden, staan in totaal 74 km aan geprepareerde loipen ter beschikking, voor zowel de traditionele langlauf als de skating techniek.

 

ZIE OOK: Tiroler bergen het decor van de nieuwe James Bond ‘Spectre’

 

Zeer populair bij beginners is de 3 kilometer lange Tschaffein-trail tussen Galtür en Ischgl met vijftig meter hoogteverschil en uitzicht op de Gorfenspitze (2.558 m) en de Ballunspitze (2.671 m). Voor wintersporters met meer uithoudingsverhogen en coördinatie biedt de Galtür-Wirl-trail de ideale combinatietraining. Omdat het eerste deel van de 6,5 kilometer lange route bergopwaarts voert, is het fitnessniveau hoog. Bergafwaarts wordt er getraind aan coördinatie en techniek. Het totale hoogteverschil is 100 meter. Wie nog niet genoeg heeft van deze trail, kan ook na schemering hun favoriete sport beoefenen. Op de circa 2,5 kilometer lange verlichte piste tussen Galtür en Wirl kunnen gasten tot 22:00 uur onder een heldere sterrenhemel en met perfecte sneeuwcondities hun sporen trekken.

Een highlight voor natuurliefhebbers met een zeer goede conditie is de hoogteloipe naar het Silvretta stuwmeer. Met een lengte van 18 kilometer en 400 hoogtemeters is de hooggelegen Silvretta-Bielerhöhe langlaufloipe een uitdaging. Met uitzicht op het prachtige berglandschap van de Silvretta, leidt het spoor van Galtür tot aan het Silvretta reservoir op 2.030 meter hoogte, terug naar Galtür.

 

 

Oostenrijks kwaliteitskenmerk voor loipen

Voor het langlaufaanbod in Oostenrijk is een speciaal kwaliteitskenmerk voor loipen ontwikkeld, die de gast optimale condities verzekert. Dat kwaliteitskenmerk garandeert onder andere een loipen netwerk van tenminste 30 km met een sneeuwzekerheid van ten minste 80 dagen, permanent geprepareerde loipen, ten minste één langlaufschool met materiaalverhuur en om de 1.000 meter moet er een uitstekende markering van het aantal kilometers, langlaufrichting en diverse moeilijkheidsgraden worden gegeven.

Comments are closed.