Hoe bereid je je voor op een lange treinreis?

Reizen per trein heeft vele voordelen. Met de trein ben je misschien wel minder snel op je bestemming dan met het vliegtuig, maar je hoeft niet urenlang op het vliegveld te wachten en je bagage in te laten checken.
trein-vakantiebeurs2014

Dat hoeft ook allemaal niet als je met de auto op pad gaat, maar dan is het weer zaak om steeds je aandacht bij het rijden te houden. Het grootste voordeel van reizen per trein is misschien wel dat het dé gelegenheid is om te onthaasten. Terwijl landschappen aan je voorbijrazen, kun jij urenlang ongestoord uit het raam staren. Doe dus nu je auto de deur uit, laat die goedkope vliegvakantie aan je voorbijgaan en ga op avontuur! Om helemaal te kunnen ontspannen, is het echter wel aan te raden om wat voorbereidingen te treffen.
Smart Parking op Schiphol

Bagage

De meeste treinen, vooral de treinen die lange afstanden afleggen, hebben rekken waar je je grote bagage in kwijt kunt. Zo hoef je je tijdens de reis niet meer om je zware koffers te bekommeren. Het nadeel hiervan is dat je de bagage niet voortdurend binnen handbereik hebt. Daarom is het aan te raden om voor vertrek al wat spullen voor onderweg in een apart tasje te stoppen. In zo´n tas met ´handbagage` doe je in ieder geval je waardevolle spullen, zoals je paspoort. Het is echter ook handig om onderweg niet meer te hoeven zoeken naar je lunchpakket, je koptelefoon en het boek dat je wilde gaan lezen.

Planning

In het ideale geval kun je de hele reis in dezelfde trein blijven zitten en hoef je niet over te stappen. Toch krijg je bij langere afstanden vaak te maken met één of meerdere overstapmomenten. Het kan zich dan ook lonen om van tevoren al een schema te maken van de treinen die je moet nemen, de perrons waar je moet zijn en de overstaptijden. Natuurlijk kun je voor dit soort informatie ook op de borden op een station kijken, maar het kan zomaar gebeuren dat hier door een vertraging geen tijd meer voor is. Daarnaast is het handig om je in de trein alvast te verdiepen in je precieze bestemming en om te bedenken wat je bij aankomst als eerste moet doen. Hoe kom je precies van het station naar je hotel? Moeten er nog boodschappen worden gehaald?

Eten en drinken

Op stations, en ook in de trein zelf, zijn vaak allerlei lekkernijen te koop. Het is dan ook geen probleem om daar eten voor onderweg in te slaan. Als je wat meer op budget wilt reizen, is het echter aan te raden om thuis al wat eten klaar te maken. Voor de hand liggen natuurlijk snacks als fruit, salade en boterhammen, maar om het reisgenot completer te maken kun je het ook wat creatiever aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze verzameling ´pauzehap`-recepten voor wat inspiratie. Vergeet ook niet om genoeg te drinken onderweg!

Hygiëne

Hoewel er in treintoiletten vaak toiletpapier aanwezig is, kun je het beste ook zelf wat toiletpapier of papieren zakdoekjes bij je te hebben. Een nat washandje in een plastic zakje is ideaal om plakkerige handen mee af te vegen. Voor echt lange reizen kun je het beste ook een (wegwerp-)washandje meenemen om jezelf tussendoor op te kunnen frissen.

 

 

Zowel in als buiten Europa zijn er talloze prachtige treintrajecten te vinden. Weet je nog niet precies welke route je wilt gaan boeken? Kijk dan voor wat inspiratie eens rond op onze website. Wat dacht je bijvoorbeeld van een treinreis door Finland?

Comments are closed.