Eén op de 3 Nederlanders heeft weleens vakantie afgezegd

Zodra de zon weer begint te schijnen krijgen Nederlanders de kriebels: waar en wanneer vertrekken we op vakantie om de wereld te ontdekken? De vakantieplannen worden vervolgens gemaakt, maar uiteindelijk gaat niet iedere geboekte vakantie ook door: slecht weer, een zieke reisgenoot of een overlijden zijn de top drie redenen om een vakantie af te breken of niet eens te vertrekken. Dit blijkt uit onderzoek* van ANWB Reisverzekering in samenwerking met Multiscope.

Tien miljoen Nederlanders op zomervakantie

Ieder jaar vertrekken dik tien miljoen Nederlanders vol verwachting op zomervakantie. Zo’n 37 procent van de Nederlanders heeft echter wel eens een geplande vakantie afgebroken of helemaal afgeblazen. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Tegenvallend weer (24 procent)
  • Een zieke in het reisgezelschap (24 procent)
  • Een overlijden thuis (22 procent)
  • Iemand zit ziek thuis of heeft een ongeluk gekregen (16 procent)
  • Teleurstellende accommodatie (5 procent)

 

ZIE OOK: Welke vakantie past bij jou?

 

Niet alle vervelende gebeurtenissen zijn erg genoeg om Nederlanders hun vakantie af te laten breken, maar dat neemt niet weg dat er alsnog genoeg zaken zijn die een vakantie flink kunnen vergallen. Het kwijtraken of zoekraken van spullen – zowel door eigen slordigheid of door diefstal – is hierbij een belangrijke factor. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 77 procent van de vakantiegangers bang is spullen te verliezen zoals:

  • Reisdocumenten zoals paspoort, visum en tickets (42 procent)
  • Portemonnee (11 procent)
  • Smartphone of tablet (7 procent)
  • Hand-of rugtas (6 procent)
  • Medicijnen (2 procent)

En deze vrees is niet geheel ongegrond: 54 procent heeft daadwerkelijk weleens schade of problemen ondervonden tijdens de vakantie. Bijna één derde is slachtoffer geweest van een beroving of verlies van persoonlijke bezittingen. Vooral de portemonnee en koffer zijn gewilde items voor het dievengilde.

 

 

ANWB adviseert daarom om kostbaarheden, hobby- of sportuitrusting en waardevolle papieren nooit onbeheerd achter te laten. Ook niet op plekken die vertrouwd voelen, zoals de hotelkamer, tent, caravan of auto. En mocht er onverhoopt toch iets verdwijnen, zorg dan dat je voorafgaand aan de vakantie de nummers van documenten zoals paspoort, rijbewijs, bankpas of verzekeringen ergens noteert of kopieën ervan maakt.

De top 5 reden om een vakantie af te breken

De top 5 reden om een vakantie af te breken


*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder ruim 1.000 respondenten

Comments are closed.