Dydd Gwŷl Dewi hapus! Fijne St. David’s Day!

Op 1 maart wordt één van de belangrijkste feestdagen van Wales gevierd: St. David’s Day. Er zijn parades, waarvan de grootste zich afspeelt in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Kinderen gaan gekleed in traditionele Welshe kledij en er zijn verschillende muziekoptredens.
sint-davids-day-wales

De beschermheilige van Wales

St. David, de beschermheilige van Wales, was van Koninklijke afkomst en stichtte kerken en kloosters in Wales. Hij wordt als het spirituele hart van Wales gezien. De sterfdag van St. David, 1 maart, is uitgeroepen tot nationale feestdag van Wales om de heilige te herdenken en eren.

 

ZIE OOK: Top 10 Gratis activiteiten in Wales

 

Ter ere van de beschermheilige van Wales, St. David, worden door heel Wales verschillende muzikale evenementen en kleurrijke parades georganiseerd. In Cardiff kunnen bezoekers onder meer genieten van traditioneel Welsh eten, de jaarlijkse St. David’s Day parade en een speciaal avond galaconcert van de ‘BBC National Orchestra of Wales’ voor de St. David’s Hall. Maar ook in andere steden worden allerlei activiteiten georganiseerd. Vele kastelen openen gratis hun deuren voor bezoekers ter ere van de feestdag.

 

 

Op 28 februari en 1 maart vindt het St. David’s Food en Craft Festival in Pembrokeshire plaats, waar bezoekers kennis kunnen maken met lokale gewoontes en tradities, maar ook Welshe specialiteiten kunnen proeven.

In het Zuidwesten van Wales, in Carmarthenshire is de National Botanic Garden of Wales te vinden. Hier is de toegang op 1 maart gratis voor iedereen. Bezoekers kunnen het nationale instrument van Wales, de harp, bespelen en traditionele Welshe preisoep proeven. Lokale boer Meirion Owen staat er ook met zijn eenden en geeft een “Quack Pack” eendenshow. Tevens kunnen bezoekers meekijken hoe een traditionele Welshe coracle boot gemaakt wordt.

De prei en de narcis

Op St. Davids Day dragen voornamelijk de meisjes nationale emblemen van Wales op hun kostuums: een prei of een narcis. Het verhaal achter de prei is dat in de 7e eeuw, koning Cadwaladr van Gwynedd, zijn soldaten opdracht had gegeven zichzelf herkenbaar te maken tijdens een strijd tegen de Saksen. De strijd werd gevoerd in een preiveld, de soldaten plaatsten de groente op hun helmen en overwonnen. Over de narcis circuleren verschillende verhalen. Één van die verhalen is, dat in het Welsh het woord voor narcis hetzelfde als dat voor prei is. Deze verwarring had tot resultaat dat nu zowel de prei als de narcis als het nationaal symbool gebruikt wordt.

Comments are closed.