ViaRhôna, fietsroute langs de Rhône al goed op weg

De ViaRhôna krijgt smoel. Deze nieuwe fietsroute in Frankrijk volgt de stroom van de Rhône, vanaf het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee. Het fietspad is in totaal 700 km lang en doorkruist drie regio’s, te weten: Rhône-Alpes, Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes-Côte d’Azur. De ultieme gelegenheid voor fietstoeristen om bekende streken zoals o.a. de Savoie, Ardèche en Drôme vanaf zadelhoogte te ontdekken. Want juist in deze regio Rhône-Alpes is inmiddels meer dan 300 kilometer voltooid. Daar waar het fietspad nog ontbreekt geldt een omleiding over bestaande wegen. ViaRhôna is aanstaand weekend aanwezig op de Fiets&Wandelbeurs in Amsterdam.

frankrijk-fietsroute

Variatie landschap grote troef

Omdat de route zuidwaarts gaat kenmerkt de ViaRhôna zich door een enorm gevarieerd landschap. Het decor van meren, bossen en bergen in de Savoie gaat langzaam over in dat van heuvels met wijngaarden naar een entourage met mediterrane invloedsferen. Steden onderweg – zoals Lyon, Vienne en Valence – maken deel uit van de route. De ontwikkeling van de ViaRhôna heeft namelijk ook de fietsvriendelijkheid in de steden sterk verbeterd.

 

ZIE OOK: Toeristische tips Frankrijk

 

Waar dit deel van Frankrijk vooral bekend staat als klimmersparadijs voor de echte wielrenner, is deze route juist geschikt voor de recreatieve fietser. Dankzij het overwegend vlakke parcours ook prima te doen door families met kinderen. Genieten staat voorop. Het tracé leidt langs vele bekende wijngaarden, karakteristieke dorpjes en historische monumenten. De hellingen van beroemde wijnen zoals Jongieux, Crozes Hermitage, Saint Joseph of Condrieu zijn binnen fietsbereik. Het mag voor zich spreken dat goed eten en drinken hier de standaard is. Dat vertaalt zich in een breed aanbod van restaurants, met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Aansluitende circuits

Op het hele traject in de regio Rhône-Alpes sluit een tiental fietscircuits direct aan op de ViaRhôna. Afstanden variëren van 11 tot 106 kilometer. Ook de grotere fietsroutes La Dolce Via (Ardèche) en Veloroute Voie Verte de l’Isère (Drôme) zijn gelinkt. Inmiddels zijn er verspreid over de hele regio zo’n 65 fietsverhuurlocaties, met een groeiend aanbod van elektrische fietsen.

 

 

In de andere twee regio’s, Provence-Alpes-Côte d’Azur en Languedoc-Roussillon is momenteel 35% van de route gerealiseerd. Vanaf juni 2016 is de totale route van 700 km bewegwijzerd, inclusief omleidingen. De verwachting is dat in 2020 het gehele parcours van de ViaRhôna gereed is. Het uiteindelijk doel is om de ViaRhôna te koppelen aan de Zwitserse fietsroute Route du Rhône, tot aan de bron van de Rhône (in Furka/Zwitserland). Goed voor een fietsparcours van 1200 kilometer lang. En daarmee kandidaat voor een toekomstige Eurovélo-route.

Comments are closed.