‘Museum voor Familiegeschiedenis’ wint VVV Innovatieprijs 2014

VVV Zuid-Limburg organiseerde in 2014 voor de zevende keer op rij de verkiezing voor de meest innovatieve toeristische ondernemer van het jaar. Na de voorrondes, waar een voorselectie en een publieksstemming deel van uitmaakten, koos de vakjury gezamenlijk met overtuiging voor het Internationaal Museum voor de Familiegeschiedenis in Eijsden. De uiteindelijke winnaar van de VVV Zuid-Limburg Innovatieprijs 2014.

Dit werd bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VVV Zuid-Limburg in het Holland Casino in Valkenburg. Volgens de vakjury blonk het museum uit door het unieke concept, de inbedding van het museum in de omgeving en de inspirerende mogelijkheden die er nog liggen voor de toekomst.

winnaars-innovatieprijs2014-zuid-limburg

De winnaar: Internationaal Museum voor de Familiegeschiedenis

Het innovatieve karakter van het museum is terug te vinden in het unieke karakter van het museum, het is het enige museum ter wereld op dit gebied. Het unieke zit ‘m ook in het feit dat ieder individueel mens iets van zichzelf kan terugvinden in het museum. Iedere bezoeker kan zelfs invloed uitoefenen op de collectie, een unieke vorm van co-creatie. Het museum speelt bovendien in op een trend waarin de vele 50 en 65 plussers op zoek gaan naar hun roots. Dat maakt het familiemuseum een unieke plek om een familiereünie te organiseren. Het museum is door de betrokkenheid van de mensen in haar omgeving verankerd in het maatschappelijke leven van de gemeente Eijsden-Margraten. Richting de toekomst liggen er nog volop kansen met de ontwikkeling van de tuinen en de samenwerking met het Afrika Museum. “Hoe een goed idee in een korte tijd kan leiden tot een nieuwe parel in het toeristisch-recreatieve aanbod van Zuid-Limburg, is met recht een voorbeeld voor toekomstige projecten” aldus Wil Houben, juryvoorzitter en burgemeester van de Gemeente Voerendaal.

 

ZIE OOK: Geniet van bourgondisch Zuid-Limburg

 

De Winnaar ontving naast het speciaal ontworpen beeld ‘Thinking out of the box’ – gemaakt door kunstenaar Marco van Kooten van Bronsgieterij Czer -, een op maat gemaakt promotiepakket van VVV Zuid-Limburg.
 

 

Opzet Innovatieprijs: online stemmen en vakjury

Leden van VVV Zuid-Limburg konden zichzelf of collega bedrijven voordragen voor de Innovatieprijs 2014 die zich wisten te onderscheiden met nieuwe ideeën, processen en/of diensten binnen de toeristische sector. De deskundige vakjury selecteerde uit de 21 voorgedragen bedrijven een top 10 op basis van vastgestelde criteria. Daarna volgde net als vorig jaar een publieke online stemming. Op basis van de ruim 3.700 stemmen kon een top 3 worden vastgesteld. De top 3 bestond uit het Internationaal Museum voor de Familiegeschiedenis, de Geheime tuinen van Sittard en het Museum aan het Vrijthof. Deze drie bedrijven werden tot slot weer ter beoordeling voorgelegd aan een vakjury. Begin december bracht de vakjury een werkbezoek aan deze drie bedrijven. Op basis van dit bezoek heeft de vakjury de uiteindelijke winnaar gekozen. De vakjury bestond uit de volgende personen: Wil Houben (juryvoorzitter en burgemeester Gemeente Voerendaal), Christian Severijns (Koninklijke Horeca Nederland), Wil Munsters (Zuyd Hogeschool), Yvonne Kokkelkoren (Provincie Limburg), Frank Verkoijen (Recron) en Rob Huppertz (GaiaZOO en winnaar van de VVV Zuid-Limburg Innovatieprijs 2013). Meer informatie over de Innovatieprijs vind je hier.

Comments are closed.