Bijna helft jongeren komt niet zonder kleerscheuren van wintersport terug

Hoewel de piste en de après-ski de komende maanden weer lonken, zit een valpartij of schade tijdens de wintersportvakantie in een klein hoekje. Voor jongeren tot 25 jaar geldt dit nog meer dan voor oudere wintersporters. Circa 46 procent van de jongeren die de afgelopen vijf jaar op wintersport zijn geweest, heeft schade of pech gehad op vakantie (tegenover 37 procent van de oudere wintersporters). Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering in samenwerking met onderzoeksbureau Multiscope.
jongeren-pech-wintersport

Typische schades van jongeren

Ook hebben de ondervraagde jongeren vaker te maken gehad met extra kosten omdat ze niet of onvoldoende verzekerd bleken. Dit is 13 procent van de jongeren overkomen (tegenover 8 procent van de oudere wintersporters).
 
ZIE OOK: Durf jij het aan op deze manier op wintersport te gaan?
 
De top 6 meest voorkomende wintersportschades gemeld door jongeren:

1. Staken van de vakantie door een val of blessure (18 procent)
2. Ziekenhuisopname of doktersbezoek (17 procent)
3. Schade aan ski-uitrusting en andere materialen (17 procent)
4. Diefstal of verlies van gadgets, zoals smartphone en tablet (12 procent)
5. Problemen met de reisorganisatie, het vervoersbedrijf of de verhuurder van de accommodatie (7 procent)
6. Diefstal of verlies van ski-uitrusting (7 procent)

 

 

Kopzorgen jongeren

Schade en pech op reis zijn al vervelend genoeg, maar uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de vijf jongeren zich zorgen maakt voor vertrek. Jongeren hebben doorgaans meer hoofdbreken dan oudere wintersporters. De grootste kopzorgen zijn: dat iemand uit het reisgezelschap iets overkomt op de piste, dat weer- en de sneeuwcondities tegenvallen en dat ze te maken krijgen met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld bij een reddingsactie van de piste. Wat verder opvalt is dat jongeren vaker piekeren over dat hen iets overkomt en dat er geen familie in de buurt is om te helpen of dat de wintersport veel duurder blijkt dan vooraf gedacht.

Onbezorgd op reis

Voor wintersporters die geen risico willen lopen op onverwachte medische kosten, is het belangrijk dat zij een reisverzekering met wintersportdekking en dekking van medische kosten afsluiten. Zowel de zorgverzekering als een standaard reisverzekering dekken over het algemeen niet de kosten van een reddingsactie met een helikopter of ‘banaan’ van de piste of de kosten van een gipsvlucht terug naar huis. Hiervoor is de wintersportdekking van belang. Een goede dekking van medische kosten is belangrijk omdat veel privéklinieken (zeker in wintersportgebieden) hogere tarieven hanteren voor de zorg. Met alleen een standaard reis- of zorgverzekering riskeren vakantiegangers dat ze flink bij moeten betalen wanneer ze onverhoopt in zo’n ziekenhuis belanden.

Comments are closed.