Gambia kindvriendelijke vakantiebestemming

Zeg Gambia en je denkt aan stranden en zon. Deze twee factoren staan zeker aan de basis voor de warme belangstelling die het Afrikaanse land onder toeristen geniet. Maar ook voor kinderen biedt het land talrijke bezienswaardigheden.
gambia

Niet alleen is voor de eerste keer vertoeven in een Afrikaans land een indrukwekkende belevenis voor jongeren, de bevolking van Gambia is verzot op kinderen. Lokale reisorganisaties waaronder Adventuregambia en Travelpoort bieden talrijke excursies aan die mede op jonge kinderen afgestemd zijn. Denk aan in een legertruck of 4-wheel-drive het binnenland verkennen, naar een lokaal schooltje, krokodillen of apen spotten. Nadere informatie over toeristisch Gambia bij het verkeersbureau van Gambia.

4 wheel drive avontuur

Populair bij kinderen zijn de één- of meerdaagse excursies per 4-wheel-drive auto of truck. Aangezien het wegennet en de bewegwijzering niet de kwaliteit heeft als die in Europa wordt het aangeraden om niet zelf een auto te huren. Men bezoekt onder meer kleine dorpjes in het Zuidwesten van Gambia, de veemarkt in Abuko, de vissersplaats Tanji en een lokaal schooltje waar de kinderen dolenthousiast zijn als je wat pennen of schriften meebrengt.
 
ZIE OOK: wel of geen vaccinaties halen voor Gambia?
 
Een kortere excursie is de Oriëntatietoer waar je in een halve dag onder andere de levendige stad Serrekunda bezoekt plus de markt, een labyrint van smalle deels overdekte straatjes. Daarnaast voor kinderen één van de leukste attracties langs de kuststreek: het Kachikally Crocodile Pool. Een krokodillenvijver met zo’n 100 krokodillen – een daarvan heet ‘Charlie’ die zich graag laat aaien. Een geweldige selfie om naar het thuisfront te sturen.
Een andere krokodillenvijver is het Follonko Crocodile Pool bij Kartong waar ook een reptielenfarm te bezoeken is. Durfals hangen er een slang om hun nek.

Leerzaam uitstapje

Voor wat oudere kinderen is een uitstap naar plaatsen die aan het slavernij verleden herinneren een leerzaam ervaring. De Roots excursie – naar het gelijknamige boek van Alex Haley – gaat onder meer langs de haven van Banjul, het slavenmuseum in Albreda en naar Juffereh, het dorp waar de slaaf Kunta Kinteh woonde voordat hij naar Amerika werd getransporteerd. Daarna per boot naar St. James Island, het eiland waar slaven werden ingescheept naar Amerika. Met een beetje geluk zwemmen dolfijnen met de boot mee richting het eiland.

Kindvriendelijke hotels

Veel hotels bieden kinderanimatie en speciale kinderbaden. Hieronder bijvoorbeeld het Sheraton in Serrekunda, het Aparthotel Djeliba, het SunSwing Beach hotel in Kololi, Kombo Beach in Kotu en het Bijilo Beach hotel in Bijilo. Ook qua eten komen de kleintjes niets tekort: alles wat kindermagen lekker vinden – patat, pizza’s, pasta’s, hamburgers en meer – wordt in hotels of in de nabijgelegen restaurants geserveerd.
 

 

Apen spotten

Dat kan op veel locaties in het land maar praktisch is bijvoorbeeld het Bijilo Monkey Park nabij Kololi waar behalve veel vogels ook verschillende apensoorten te zien zijn waaronder fluweelapen, frankjeapen en huzaarapen. De wandelroutes zijn prima aangegeven maar je kunt ook met een gids op stap.

Workshops

Voor ouders met kinderen die een authentieke ervaring zoeken en niet perse in de toeristische strook willen verblijven, is het Soforal Lodge Berending een optie. Boodschappen doen met de kokkin op de lokale markt, met een ezelskar hout sprokkelen, vissen in de Allehein rivier, ’s ochtends een les bijwonen op een plaatselijke schooltje of voetballen tegen het straatteam van de tuinmannen. De Nederlandse eigenaar regelt het en organiseert tevens workshops waaronder placemats vlechten, sieraden maken van zelfgeraapte strandschelpen of kooklessen.

The Smiling Coast of Africa

Met een breedte van 70km en een lengte van 400km is Gambia is een compact land. De totale oppervlakte van ruim 11.000 km² komt ongeveer overeen met die van de provincies Gelderland en Brabant. Nederlandse reizigers hebben voor een bezoek korter dan 90 dagen geen visum nodig, voertaal is Engels.
Luchtvaartmaatschappijen ArkeFly, transavia.com en Corendon vliegen direct op de hoofdstad Banjul. Gambia ligt op 6 uur vliegen van Nederland. In de zomer bedraagt het tijdsverschil twee uur, in de winter een uur. De slogan van het verkeersbureau Go Discover – The Smiling Coast of Africa is niet alleen een reflectie van vriendelijkheid van de bevolking. Ook het prijsniveau ten opzichte van Europa mag gunstig genoemd worden. Voor een kop koffie betaal je € 0,75 voor een goede espresso of cappuccino twee euro, een biertje kost omgerekend ongeveer een euro, voor een 3-gangen maaltijd in een eenvoudig restaurant reken je tussen 10-12 euro af en in een iets meer upmarket restaurant betaal je er 20 euro voor.

Comments are closed.