Top 10 Gratis activiteiten in Wales

Wales is een mooie vakantiebestemming waar van alles te zien en te beleven valt. Veel activiteiten zijn bovendien gratis te bezoeken. Hieronder tien van de leukste, gratis activiteiten die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een verblijf in Wales.

1. World Alternative Games

De World Alternative Games is een 17-daags festival in Llanwrtyd, het midden van Wales, waarbij het spelen van bijzondere, gekke en alternatieve wedstrijden centraal staat. Het festival werd voor het eerst gehouden in 2012, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Londen en trok de aandacht van media en bezoekers van over de hele wereld. Dit jaar vindt het festival plaats van 8 tot en met 25 augustus. Er worden meer dan 60 verschillende alternatieve wedstrijden gespeeld, waaronder moeras snorkelen, achteruit lopen, onderwater hockey, vrouwen dragen en man versus paard race. Bezoekers kunnen de wedstrijden gratis bijwonen. Voor deelname aan een van de wedstrijden wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Snorkelen in het moeras

Snorkelen in het moeras

Big Pit National Coal Museum

Big Pit National Coal Museum is een oude kolenmijn en één van de grootste, Britse mijnbouw musea. Het museum is gevestigd in de plaats Blaenavon, in het zuiden van Wales.
 

ZIE OOK: Toeristische tips in Wales

 

Bezoekers kunnen de oude mijn gratis bezoeken en er worden verschillende ondergrondse rondleidingen met virtuele en echte mijnwerkers aangeboden. Daarnaast kunnen de oude mijngebouwen bewonderd worden of een tentoonstelling waar, aan de hand van verschillende objecten en beelden, het verhaal van de vroegere mijnbouw in Wales aan bezoekers verteld wordt.

 

 

3. Feesten op festivals in Cardiff

In Cardiff worden gedurende het jaar diverse festivals georganiseerd, die bezoekers van de hoofdstad gratis kunnen bijwonen. Op 9 augustus start de 25e editie van het Cardiff Carnaval festival, waarbij de hele stad wordt omgetoverd tot een sprookje met veel kleurrijke elementen en mensen in prachtige kostuums. Er worden verschillende entertainment activiteiten georganiseerd, zoals goochelshows en dansacts en de hele dag is er live muziek. Op 6 september wordt het White Water Festival gehouden in het International White Water Centre in Cardiff. Dit festival geeft bezoekers de unieke kans om een scala aan watersportactiviteiten uit te proberen, zoals surfen, kanoën en kajakken. Daarnaast zijn er waterraces waar je aan mee kunt doen, is er live muziek en zijn er verschillende eet- en drinkstands aanwezig. Voor toeschouwers is het festival geheel gratis.

4. Zeilcompetitie Extreme Sailing Series

Van 22 tot en met 25 augustus vinden in Cardiff Bay de Extreme Sailling Series, een internationale zeilcompetitie met catamarans, plaats. De competitie reist tussen verschillende steden in de wereld. En de zeilteams zijn zeer aan elkaar gewaagd. Bezoekers kunnen dus gratis genieten van spannende races in de baai van de hoofdstad.

5. Gratis cultuur snuiven

In Wales zijn de meeste musea gratis te bezoeken, ideaal voor een leuk cultureel dagje uit. Enkele aanraders: St. Fagans National History Museum in Cardiff, een openluchtmuseum, waar bezoekers de geschiedenis en cultuur van Wales kunnen ontdekken en door oude huizen en mooie tuinen kunnen lopen. National Museum of Wales gevestigd in het Cathays Park in Cardiff, met een enorme collectie en indrukwekkende exposities die leuk zijn voor jong en oud. National Roman Legion Museum in Caerleon het zuiden van Wales, waar stappen terug worden gezet in de tijd om zo een kijkje te nemen in het machtige Romeinse Rijk, met Kazernes, forten, baden en een intact amfitheater.

6. Dolfijnen spotten

De kustlijn van Cardigan Bay, in het westen van Wales, is één van de beste plaatsen in het Verenigd Koninkrijk om dolfijnen te spotten. Een van de populairste observatieposten is New Quay, waar de dolfijnen dicht bij de kade van de haven komen om naar voedsel te zoeken. Vanuit de haven kunnen boottochten gemaakt worden om de dolfijnen en andere dieren, zoals zeehonden en vogels van nog dichterbij te bewonderen. Maar vanaf de kust is het spotten ook de moeite waard en gratis.

Dolfijnen spotten

Dolfijnen spotten

7. Wandelen over het Wales Coast Path

Het Wales Coast Path is een wandelpad van 1400 km, dat langs de gehele kustlijn van Wales voert. Het wandelpad gaat langs 18 middeleeuwse kastelen, 12 nationale natuurgebieden, 41 Blue Flag-stranden en dorpen en steden, zoals Llandudno, Cardiff en Swansea. Baaien, landtongen en kliffen wisselen elkaar af en zorgen voor prachtige uitzichten. Mogelijkheden te over voor gratis wandelingen variërend van een uurtje tot enkele dagen.

8. Treinen kijken

Treinliefhebbers kunnen in Wales hun hart ophalen. Naast vele stoomtreinen en bijzondere stations die nog in gebruik zijn, zijn er ook diverse oude stations ingericht als mini museum. Bijvoorbeeld het oude Station Tintern, in de Wye Valley, een natuurgebied op de grens tussen Engeland en Wales. Het oude station werd in 1975 geopend voor het publiek als bezoekerscentrum met vijf oude treinwagons. Het station en de wagons kunnen gratis worden bezocht en in één van de oude wagons kunnen bezoekers even tot rust komen onder het genot van een kopje thee met wat lekkers.

9. Culinaire genieten

Om de echte smaak van Wales te proeven is een bezoek aan één van de gratis culinaire festivals die het gehele jaar plaatsvinden, de ideale manier. Enkele tips: Op 16 augustus vindt het jaarlijkse Cardigan River and Food Festival plaats, in Cardigan naast rivier de Teifi. Tijdens het festival worden er kookdemonstraties gegeven, shows op de rivier uitgevoerd en er is live muziek. Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het Haverfordwest Beer and Cider festival vindt plaats van 22 tot en met 24 augustus in Haverfordwest, Zuid-Wales. Een selectie van meer dan dertig lokaal gebrouwen bieren, plus een verscheidenheid aan cider, perenwijn, wijn en honingwijn kunnen geproefd worden. Verder zijn er verschillende kraampjes en activiteiten voor kinderen aanwezig. Op 27 en 28 augustus vindt het Narberth food festival plaats in Narberth, Zuid-Wales. Het festival biedt onder andere verschillende kookdemonstraties met bekende chef-koks. Al de festivals geven lokale voedselproducenten van Wales de mogelijkheid om hun producten, waaronder kazen, vlees en dranken voor de plaatselijke bevolking en bezoekers te etaleren. Het allerbeste eten en de allerbeste drank van Wales staan tijdens deze festivals centraal.

Coast path

Coast path

10. Fietsen door de Cambrian Mountains

Wales heeft een bijzonder fraai en afwisselend landschap. Een groot deel van Wales bestaat uit de Cambrian Mountains, een gebergte dat loopt van Brecon Beacons in Zuid-Wales tot aan Snowdonia in Noord-Wales. Het is een prachtig landschap waar interessante fietstochten gemaakt kunnen worden langs talloze bossen, brede rivieren een ongerepte kustlijn. Een gratis fietstocht is extra leuk, wetende dat de route van de Tour of Britain in september door de Cambrian Mountains loopt.

Bereikbaarheid Wales vanuit Nederland

Wales is per auto uitstekend bereikbaar met de ferry vanuit Calais of Duinkerken naar Dover. Ook via de Eurotunnel vanuit Calais naar Folkestoneis mogelijk. KLM vliegt drie maal dagelijks vanaf Schiphol rechtstreeks naar Cardiff. Daarnaast wordt er door verschillende luchtvaartmaatschappijen gevlogen naar het dichtbij Wales gelegen Manchester en Liverpool (voor bestemmingen in Noord Wales), Birmingham (voor bestemmingen in Midden Wales) en Bristol (voor bestemmingen in het zuiden van Wales). Bekijk hier alle mogelijke opties voor vervoer naar Groot-Brittannië.

Comments are closed.