Fiets mee door het land van Hilde

Op 1 juni lanceert Huis van Hilde de eerste van acht archeologische fiets- en wandelroutes door Noord-Holland. Noord-Holland is rijk aan archeologie. Huis van Hilde, het archeologiecentrum Noord-Holland dat begin 2015 opent in Castricum, toont alle archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van decennia binnen kreeg. In aanloop naar de opening kunnen bewoners en bezoekers van Noord-Holland alvast kennismaken met het Huis van Hilde via fiets en wandelroutes, presentaties, activiteiten en de vondstenactie #Archeoselfie.

palencirkel

Ontdek archeologie in Noord-Holland

Archeologisch onderzoek toont de rijke geschiedenis van Noord-Holland. Dat is te zien aan het bijzondere vondstmateriaal van het Provinciaal Archeologisch Depot. De nieuwe archeologische routes nemen bewoners en bezoekers van Noord-Holland mee op ontdekkingstocht naar onder andere de vindplaatsen van de Huis van Hilde collectie. Elk gebied heeft een eigen thema dat uitgewerkt wordt in de route, een presentatie met een regionale topvondst en informatie over Huis van Hilde. Vanaf 1 juni worden de Rituele plekken in en rond Alkmaar, Heiloo, Egmond en Bergen belicht, zoals een palencirkel, de Willibrordput en de Runxput bij Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Centrale plek is de Abdij van Egmond, waar in een presentatie vondsten worden getoond van de Adelbertusweg. Tot januari 2015 volgt elke maand een route door een ander gebied en zijn er activiteiten van regionale partners.

#Archeoselfie

Archeologie is niet alleen voor professionals. Iedereen kan archeologische voorwerpen vinden of al wandelend of fietsend op bijzondere plekken terechtkomen. Kijk dus goed om u heen bij het volgen van de archeologieroute. Heeft u een vreemd voorwerp of een bijzondere plek gevonden en bent u geïnteresseerd in wat het is? Dan kunt u er een archeoloog van Huis van Hilde naar laten kijken. Stuur hen een foto van uzelf met de vondst via twitter @huisvanhilde met vermelding van #Archeoselfie of plaats de #Archeoselfie op facebook.com/huisvanhilde. Zo maakt u elke maand weer kans op een Huis van Hilde prijs.
 

 

Huis van Hilde

De tentoonstelling in Huis van Hilde toont de archeologische geschiedenis van Neanderthalers tot de Tweede Wereldoorlog. De vaste tentoonstelling bestaat uit een aantal levensechte mensfiguren, waaronder Hilde en de Steentijdman van Mienakker. In de tentoonstelling staan nooit eerder getoonde archeologische topvondsten zoals drie historische kano’s en enkele middeleeuwse sarcofagen. Het centrum verzorgt ook educatieve activiteiten, tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

Informatie

De komende maanden organiseren de provincie Noord-Holland, Cultuurcompagnie Noord-Holland en Stichting Oneindig Noord-Holland een groot aantal activiteiten rond het thema archeologie. Cultuurcompagnie ontwikkelt acht archeologische routes en organiseert netwerkbijeenkomsten, een veldexpeditie voor terreinbeheerders en een symposium.

Comments are closed.