Oslo trots gastheer van Europride 2014

Oslo mag zich dit jaar de trotse gastheer noemen van EuroPride, het jaarlijkse ‘LHBT’ (lesbi-, homo-, bi-, transgender-)festival van Europa. Dit jaar vindt dit evenement plaats van 20 tot 29 juni in de Noorse hoofdstad Oslo. Nog altijd staan de mensenrechten van LHBT’s, in de volksmond ook wel homorechten genoemd, in diverse Europese landen sterk onder druk. Oslo neemt deze zomer daarom het heft in eigen hand en zet het recht van de mens weer op de internationale agenda met de organisatie van EuroPride 2014.

oslo-europride-2014

Noren pakken het groots aan tijdens nationaal jubileum

Het is geen toeval dat het Europese festival dit jaar plaatsvindt in Noorwegen. Het Scandinavische land viert in 2014 het tweehonderdjarig bestaan van haar nationale grondwet, waarin het belang van gelijke mensenrechten centraal staat. “Wie Oslo bezoekt, ervaart een van de meest gemoedelijke en veilige hoofdsteden van de wereld. We noemen onze stad ook wel OXLO, Oslo Extra Large,” zegt Olso Pride’s voorzitter Stein Runar Østigaard. Hoofdpartners Amnesty International en The Nobel Peace Centre liegen er niet om: dit jaar staan mensenrechten extra hoog in het vaandel. De Noren pakken het spectaculair aan met een recordbrekende EuroPride-parade en een groter en verbeterd Pride Park op het stadsplein van Oslo, compleet met pionierend Pride House.
 

 

Een recordaantal bezoekers

De online belangstelling voor het evenement is gigantisch, rapporteert Oslo Pride. In de eerste drie maanden van 2014 waren de organisatoren getuige van een stijging van maar liefst 567 procent in het verkeer naar hun website. Extra grote belangstelling blijkt te komen vanuit de landen Duitsland, Spanje, Italië, Groot Brittannië, Zweden, Frankrijk, Nederland en de V.S.

Ons jaarlijkse nationale Pride-festival genaamd ‘Skeive dager’ werd vorig jaar door zo’n 44.000 mensen bezocht. Wegens grote interesse in EuroPride 2014 tot nu toe, verwachten we dit jaar een recordaantal bezoekers.

Aldus Østigaard.

Comments are closed.